Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Höstfixa i trädgården!

Höstfixa i trädgården!

När äpplen faller från trädet är det skördedaxFoto: Susanna Carling
Bästa trädgårdstipsen till vintern

Skörda äpplen och pumpor, pyssla med växterna och plantera vårblommor. Passa på att fixa det sista i trädgården inför vintervilan – vi har bästa tipsen!

Skörda äpplen

Glöm inte att passa på att njuta av din trädgård i oktober!

Sätt dig en stund i trädgården när du kommer hem från jobbet, njut av de rosor som ännu blommar och låt barnen vara med och plantera lökar och räfsa löv.

 

Trädgårdstips i  samarbete med Spirit of Magnolia

När äpplena faller från trädet är det dags att skörda! Försök att plocka äpplena med skaftet kvar så ökar hållbarheten. Förvara äpplena i lådor och gärna inslagna i papper – då skadas inte intilliggande äpplen om en frukt skulle vara rutten. Har du mycket äpplen så finns det musterier som tar emot dina äpplen för att göra must.

Samla in fallfrukt
Fallfrukten ska tas om hand men helst inte läggas i trädgårdskomposten – det blir en samlingsplats för råttor i villaträdgårdar. Kompostera i sluten varmkompost eller om du har möjlighet att lämna till komposteringsanläggning.

Foto: Susanna Carling
Bildtext: När äpplena faller från trädet är det dags att skörda!

 

Skörda pumpor
Pumpor är vackra att dekorera med – både inomhus och utomhus! Gör en lykta, lägg på trappan utomhus eller på ett vackert fat inomhus. De håller i nästan två veckor inomhus. Eller varför inte göra en pumpasoppa? Skörda pumporna innan den första nattfrosten kommer.

Ta vara på löven
Kratta löv är härligt – glöm inte att låta barnen vara med och hjälpa till! Släng inte löven utan ta hand om dem och låt dem fungera som skydd runt rosor och andra känsliga växter. Kupa upp jord och fyll ut med löv. Klipp gärna sönder en del löv med gräsklipparen vid sista klippningen – det ger näring till gräsmattan inför våren.

Foto: Susanna Carling
Sätt massor med lökar på hösten!

Plantera vårblommor
Sätt massor med lökar på hösten – det är ljuvligt när de tittar fram på våren i full prakt! Tulpanlökar kan du sätta ända in i november om marken inte har frusit. Titta på påsen så ser du hur djupt du ska sätta löken. Använd en liten smal, spetsig spade eller en lökplanterare.  Sätt gärna några lökar med spetsen nedåt i jorden – då blommar de något senare och du har förlängt blomningstiden. Glöm inte att vattna när du planterar om det är torrt!

Dela vårblommande perenner
På hösten går det bra att dela perenner (fleråriga växter), särskilt de som blommar på våren/tidig sommar. Gräv upp plantan och skaka av jorden så att du ser rötterna tydligt och var den kan delas. Plantan kan delas med en vass spade eller en kniv. Vissa plantor kan brytas isär med händerna. Plantera plantorna direkt efter delningen och glöm inte att vattna och trycka till jorden ordentligt.

Gräv upp känsliga växter och sätt svalt
En del växter kan behöva skyddas över vintern från vårt kalla klimat. Om du har planterat ut pelargoner i trädgården så är det dags att gräva upp dem nu för att sätta svalt över vintern.  Vattna sparsamt eller inget alls och tänk på att plantorna vill ha ljus.

dahlia
fallfrukt
hostprakt
hostprakt2
hostsyren
lokplantering1
lokplantering2
pumpor
sensommarkruka1
sensommarkruka2
sensommarros
01/11 
start stop bwd fwd

Gräv upp dahlior
När den första frosten har kommit är det dags att ta upp knölarna. Gräv försiktigt så att knölarna inte skadas. Klipp av stjälken på varje knöl så att de blir cirka fem centimeter långa. Knölarna ska sparas torrt och luftigt, där det är max tio grader varmt. Glöm inte att märka knölarna med namnetiketter så att du vet vilken sort det är när du ska plantera ut dem igen.

Samla fröer
Passa på att skörda fröer när det är soligt och torrt ute! Klipp av hela fröställningen och skaka av den inomhus på ett papper. Låt fröerna ligga och torka så att all fukt försvinner. Därefter kan du lägga fröerna i ett kuvert där du skriver utanpå vilken sort det är. Några växter som är kalas att ta fröer från är vallmo, solros, akleja, stockros, luktärt och ringblomma.

Städa
Växthuset mår bra av att städas ur ordentligt efter växtsäsonen. Blanda lite såpa med varmt vatten och skrubba försiktigt på insidan samt utsidan av växthuset. Om du tänker byta ut jorden i växthuset så är det under hösten som du ska göra det. Även krukorna kan behöva gås igenom och rengöras så att det är klart inför våren!

Foto: Susanna Carling
Njut av rosorna som fortfarande blommar i trädgården och plocka in i massor!

Plantera en sista ros
Rosor kan man inte ha för många av! Hösten är en toppentid för plantering av rosor och du kan plantera så länge det går att gräva i jorden.  Glöm inte att kupa upp jord runt rosens stam och lägg gärna lite löv runt så att de nedre grenarna täcks.

 

Text och foto: Susanna Carling

Kommentarer (1)Add Comment
Fin artikel!
Vilken bra artikel med fina bilder! Kul att ni skriver om trädgård. Allt finns ju här! Så himla bra webbsida!
Redaktionsbloggen
Skrivet av Cicci F, oktober 07, 2010

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy