Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Så väljer du rätt i möbeldjungeln

Så väljer du rätt i möbeldjungeln

byra-520_255mobler_collageGuide:
Välj rätt i möbeldjungeln

Så vet du att du inte väljer regnskogsträ

Vill du ha tropiskt trä så ska du välja FSC-certifierade möbler.

FSC är den enda märkningen som helt garanterar att träet framställts på ett ekologiskt och socialt försvarbart sätt.

regnskog-160

FSC står för Forest Stewardship Council. Organisationen arbetar för ett samhällsnyttigt, miljöanpassat och ekonomiskt livskraftigt skogsbruk över hela världen.

- Det är svårt att hitta bra alternativ till stoppade möbler. Utbudet av ekostoppade möbler i Sverige är än så länge dåligt och de möbler som finns kostar en rejäl slant extra.

fatolj-160

- Konventionella soffor, fåtöljer och madrasser är ofta stoppade med skumgummi och textilierna är behandlade med miljö- och hälsofarligt flamskyddsmedel samt vatten-, olje och smutsavstötande ämnen.

Catharina-ostlund-Wilma and friends

Catharina Östlund driver webshopen Wilma&Friends, med inriktning på hållbar inredning. Här är hennes tre bästa tips för dig som går i köpatankar:

1. Tänk PPA (dvs "Pris Per Användande", vad kostar möbeln utslaget på använd dag?
Billigast är inte alltid billigast i längden!
En möbel med en design som fort går ur tiden eller är av låg kvalitet gör att du snart måste köpa en ny igen.

2. Ta reda på hur möbeln tillverkats. Är det giftiga ämnen i t.ex. sängen där du skall tillbringa mycket tid? Har man producerat produkten ansvarsfullt, utan t.ex. barnarbete? Du har rätt att fråga, och butiken skall kunna svara på dina frågor!

3. Möbler med lite bättre kvalitét har en andrahandsmarknad. Du kan få igen en del av dina satsade pengar.
Och självklart kan du hitta den möbel du behöver, till ett bra pris, på loppisar, antikhandlare - eller på nätet, auktionssajter och säljmarknader.
Äldre möbler från 60-talet och bakåt brukar ofta hålla rätt hög kvalitet och bestå av "äkta" material.

Många möbelaffärer har kampanjer inför julhelgen och konsumenter handlar både soffor och matsalsmöbler lagon till julafton. Men att välja möbler som är miljövänliga kan vara en utmaning och det är inte alltid lätt att hitta det man letar efter. Här får du en guide som kan hjälpa dig en bit på vägen.

 

Välj med fördel:

 • Massivt trä
  Välj möbler i massivt trä istället för möbler gjorda av spånplattor eller av metall. Spånplattorna innehåller miljöskadligt lim och metallen kostar mycket energi att framställa samt ger upphov till elektromagnetiska fält. En annan fördel med massiva trämöbler är att de är möjliga att underhålla och restaurera på ett annat sätt än möbler av spånplattor med pålimmat faner.
  Massivträ kan slipas och oljas eller vaxas om men en förstörd fanerad yta går inte att göra så mycket åt. När det gäller bokhyllor och andra stora möbler kan massivträmöbler upplevas som för tunga (och dyra). Furu är dock förhållandevis lätt och prisvärt. Det kan målas eller laseras om man inte gillar furulooken.
 • Träfiberplattor (masonit)
  Man kan också köpa möbler gjorda av träfiberplattor (masonit). De innehåller inte lim då träfibrerna är ihoppressade med vatten under tryck och värme. 

stol-520

 • Secondhandmöbler
  Dessa är också ett bra sätt att minska resursslöseriet. Köp om möjligt möbler som är obehandlade och behandla dem själv med naturfärg eller linolja. Satsa gärna på återvunna möbler i secondhandaffärer. Äldre möbler (före 60-talet) är nästan alltid tillverkade i massivträ och har bättre kvalitet än dagens möbler. Möbler i naturmaterial åldras med skönhet och besitter en tidlöshet. 
 • Anlita en möbelsnickare
  Detta är ett, ofta förbisett, alternativ. Möbelsnickaren gör dina möbler på beställning och det är inte alltid så dyrt som man tror, speciellt inte med tanke på att du får en hållbar kvalitetsmöbel precis som du vill ha den.
 • Rätt stoppning
  Möbler med naturstoppning består av en kärna av rågstrå, tagel, naturgummi eller kokosfibrer. Sittfjädrarna är vanligen tillverkade i trä, överdraget av ekobomull, hampatyg eller lin. När det gäller soffor kan ett alternativ vara att satsa på en soffsäng/dagbädd med en ekomadrass. 
  Istället för en uppdelad sittyta har man en madrass i soffan med ett överdrag, antingen ett som ligger löst på eller ett specialsytt överdrag med resår som går lätt att ta av och tvätta. Då slipper man en stor del av alla de gifter som konventionella soffor innehåller. På köpet får man en gästsäng. Vill man ha en lite mindre sängsoffa/dagbädd kan man välja en juniorsäng i trä.

Se upp med:

 • Skinnmöbler
  Om de inte är tillverkade av biologiskt garvat läder är de preparerade med en mängd kemikalier och avger bland annat krom till inomhusluften.

soffa-520

 • Konstlädermöbler
  De innehåller miljövärstingen PVC som avger hormonstörande och allergiframkallande mjukgörare (ftalater) till inomhusluften. Vid brand bildas extremt giftiga dioxiner. Ytan blir dessutom lätt rispig och ful och är svår att laga.
 • Möbler av regnskogsvirke
  Enligt Svenska Naturskyddsföreningen och SwedWatch bidrar ett stort antal svenska företag till skövlingen av regnskogen. Många djur och växter som bara kan leva i regnskogen håller på att försvinna för alltid. Enligt Världsbanken (2000) försvinner 2 miljoner hektar regnskog i Indonesien varje år. Det motsvarar en yta av halva Schweiz.
  När regnskogsträ avverkas innebär det inte enbart ekologiska skador utan även sociala problem för de människor som bor i områdena och lever av det som skogen ger. Det är främst trädgårdsmöbler som tillverkas av träslag från regnskogen. Genom att köpa möbler av material som garanterat inte kommer från regnskogen undviker du att bidra till skövlingen. Du kan lika gärna köpa utemöbler av svenska träslag. De kan, om så önskas, behandlas för att likna tropiskt trä.

Ekobyggportalen-puff

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy