Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Fem tips som sänker din avfallstaxa

Fem tips som sänker din avfallstaxa

Avfallskärl - minska din avfallstaxaAvfallskärl - minska din avfallstaxaFem tips som sänker din avfallstaxa

  • Viktbaserad avfallstaxa innebär att din sopavgift påverkas av hur mycket sopor du faktiskt slänger, istället för att avgiften styrs av storleken på ditt sopkärl.
  • Ett genomsnittligt villahushåll i Stockholm slänger cirka 13 kg hushållssopor, varav ungefär 5 kg är matavfall på en vecka.
  • För ett villahushåll kostar sophämtningen cirka 2 000 kronor inklusive moms om året. De hushåll som sorterar ut sitt matavfall kan sänka sina kostnader med 300 kronor och minskar de även sin totala sopmängd kan de spara upp till 1000 kronor på sin sophämtning.

Källa: www.stockholm.se

Ett barn beräknas förbruka cirka 5 000 blöjor under hela blöjperioden, räknat som 2000 blöjor per år i 2,5 år. Den totala vikten av dessa blöjor kan beräknas till cirka 200 kg. Totalt används cirka 414 miljoner barnblöjor i Sverige per år.

Källa: Naturskyddsföreningen

Allt fler kommuner inför viktbaserad avfallstaxa för småhus. Här finns pengar att tjäna för den som gör smarta val. Här är våra fem bästa tips att hålla vikten nere i ditt kärl.

Återvinn alla förpackningar
Genom att återvinna alla förpackningar, även mjukplast, kan du troligen halvera antalet soppåsar. Sedan blir bara nästa utmaning att minska på förpackningarna, för istället blir återvinningspåsen full snabbt.

Förläng livslängden på prylarna
Det du inte längre använder kan någon annan ha glädje av. Skänk, sälj eller återbruka.

Edits bästa tips: " –När vi reser bort skänker vi maten i kylen som har aktuellt bäst-före-datum till grannar eller familjemedlemmar. Det kan vara oöppnad mjölk, youghurt eller grönsaker som tacksamt tas emot"

Refill handtvål minska avfallstaxa
foto: livinggreen.se

Gör "refill" till din bästa vän
Välj produkter med smarta förpackningar redan i butiken. Genom att köpa produkter förpackade i refillförpackningar sparar du pengar både i inköp och vid sophanteringen.

Skippa engångsartiklarna
Satsa på återanvändbara produkter istället för engångsprylar. Ät hellre ute än att ta hem hämtmat i frigolitlåda. Torka upp spillt vatten från bordet med en wettextrasa eller en lintrasa istället för hushållspapper. Testa tygblöjor och menskopp istället för engångsvarianterna.

Var_radd_om_maten_lantmannen.se
foto: Lantmännen

Jenny Brolins bästa tips: " –Lantmännens bok ”Var rädd om maten” ger både tips för att få matvarorna att hålla längre och enkla recept för att använda resterna i kylskåpet"

Matplanera mera
Att slänga mat är ett onödigt sätt att fylla soppåsen. Satsa istället på att gå till affären med en inköpslista med utförliga mängdanvisningar. Flera matsajter hjälper dig med inköpslista när du väljer ett recept. Köp det du använder och inte mer.

Av: Jenny Brolin
Foto: LivingGreen.se

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy