Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Afroart ger gammalt hantverk nytt liv

Afroart ger gammalt hantverk nytt liv

Korgar av kapsylerKorgar av kapsyler

Afroart ger gammalt hantverk nytt liv

Bodil AfroArtBodil Karlsson, en av sex delägare i AfroArt

Byrå av burkar AfroartOriginell byrå av återvunna burkar

Speglar AfroartLekfulla speglar av återvunna flip-flops

Korgar av däck AfroArtFörvaringskorgar av gamla däck

Det började som ett projektarbete på Konstfack och slutade som ett företag som inte bara försörjer sina sex delägare, utan också hundratals konsthantverkare i tredje världen. Miljövinsten kommer på köpet.

Afroart är något så sällsynt som en fyrtiotalist som klarat av att föryngra och förnya sig! Från början var Afroart en stiftelse av kvinno- och kyrkoorganisationer som skulle stödja och sprida kunskap om hantverk i tredje världen. Den första butiken öppnade redan 1967 – då fyrtiotaliserna satte sin ideologiska prägel på världen – så i slutet av 1990-talet kändes konceptet lite trött.

Dessutom saknade man den viktiga kundgruppen 20-35-åringar. Det behövdes kort sagt en uppryckning och därför kontaktade dåvarande Afroart Konstfack för att höra om det fanns några textilelever som var intresserade av ett samarbetsprojekt i Guatemala.

"Vi jobbar inte med stödprojekt utan handel"

– Vi var sex stycken i klassen som nappade, berättar Bodil Karlsson som tillsammans med dessa klasskamrater äger och driver Afroart i dag.
Efter att bland annat ha läst spanska och studerat den lokala vävtekniken reste de sex klasskamraterna till Guatemala, där de blev kvar i två månader. Resultatet blev en kollektion som såldes i Afroarts butik och som blev en stor succé.

– När vi gick ut Konstfack tre år senare, 2002, kontaktades vi av Afroart, som berättade att de skulle sälja butiken, säger Bodil Karlsson. Var vi intresserade?
Jo, visst var de det. Det kunde väl vara en trevlig liten bisyssla vid sidan av deras ordinarie formgivningsjobb.
– Trodde vi, säger Bodil Karlsson. Det var så roligt så i dag är det Afroart som är huvudsysselsättningen och så driver var och en av oss egen textildesignverksamhet vid sidan av.

I dag har Afroart två butiker i Stockholm och en på nätet. Företaget omsätter omkring 7 miljoner kronor om året och alla sex delägarna kan ta ut en lön. Och under alla år har företaget kunna visa upp en liten vinst. Inte stor – men tillräckligt för att hålla banken på gott humör.

Att driva företag kräver sin kvinna, vilket Afroarts delägare snart upptäckte.
– Från början försökte vi driva linjen att alla skulle göra allting, men vi upptäckte snart att det var ineffektivt. Så i dag har var och en huvudansvaret för en sak: bokföring, distribution, butikerna, webben och så vidare.

Bodil Karlsson betonar att Afroart inte ägnar sig åt stödprojekt, utan handel. Det är en viktig skillnad, eftersom biståndsprojekt ofta rinner ut i sanden när pengarna tar slut.
– Vi driver verklig handel, givetvis på rättvis grund, säger hon. De hantverkare vi samarbetar med arbetar med traditionella metoder och material och vi produktutvecklar så att det blir mer säljbart, exempelvis genom att anpassa traditionella mönster. Plus att vi ser till att textilier är tvättbara och färgbeständiga så att de uppfyller våra kvalitetskrav.

Men traditionella material betyder inte bara hampa, bomull och bananfiber om någon trodde det. I utvecklingsländer är det mesta återbrukbart – titta bara på bilderna av de häftiga korgarna av kapsyler som Afroart säljer.
– Återbruk är en självklarhet i de här länderna och en del av det dagliga livet. Där har vi mycket att lära.
Alla Afroarts delägare arbetar ett par dagar i veckan i någon av butikerna. Dessutom har man ett par timanställda som täcker upp vid helger och semestrar. Nästa år hoppas man ha kunnat öppna ytterligare en butik i antingen Göteborg eller Malmö.
– Vi trodde att det skulle bli i år, men så kom krisen, säger Bodil Karlsson. Nu satsar vi på att växa i långsam takt. Vi har ju ett ansvar för många skickliga hantverkare över hela världen och vågar inte riskera något.

Annika Rosell

Text: Annika Rosell
Bild: Afroart och LivingGreen

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy