Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Snart släcks glödlampan

Snart släcks glödlampan

GlödlamporGlödlamporSnart släcks glödlampan
Den 1 september inleds övergången från de gamla glödlamporna till energilampor. Men energilampan är inte heller ofarlig för miljön. Det blir ännu viktigare med återvinning av de nya lamporna.

 

Diskutera på FaceBook
Kommer du sakna glödlampan?

Den 1 september förbjuds tillverkning och import av alla matta glödlampor och klara 100-wattsglödlampor. Det är första steget i den gradvisa övergången för att minska energiåtgången. Bakom beslutet ligger EU.
Resterande klara lamporna förbjuds sedan i tur och ordning fram till år 2012. De som finns i lager får användas, men import och produktion inom EU tillåts inte.

Glödlampan har lyst upp våra hem i 130 år
Det är en riktig trotjänare som kommer att försvinna. Glödlampan har lyst upp våra hem i 130 år, så det är hög tid att den pensioneras.
Energimyndigheten uppskattar att när glödlamporna avvecklas kan hälften av all belysningsel sparas in.
Men lågenergilamporna är inte helvita miljövänner, de heller. De innehåller nämligen kvicksilver, vilket gör att man bör handskas försiktigt med dem. Trots det menar energiexperter att miljövinsten överväger jämfört med den gamla glödlampan.

Kvicksilverinnehållet gör att det blir extra viktigt att man lämnar lågenergilamporna till återvinningen. De får absolut inte hamna i soporna, utan det är faktiskt återvinningsanläggningen som gäller.
Alla har ju inte bil så de kan ta sig till en sådan anläggning. Därför måste lösningar till som gör att man ska kunna lämna in lågenergilamporna i närheten av bostaden, precis som med tomflaskor och gamla tidningar. Diskussioner pågår mellan Energimyndigheten, Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen hur det ska kunna lösas.

Damsug aldrig när lågenergilampan spricker
På samma sätt ska man vidta försiktighetsåtgärder om en lågenergilampa går sönder – alltså spricker. Man ska inte dammsuga upp spillrorna, utan torka med en trasa. Den ska läggas i sluten burk för att köras till återvinningen, där den klassas som miljöfarligt avfall. Om lampan var tänd när den gick sönder bör man dessutom öppna ett fönster.

Experter försäkrar dock att det inte är någon risk att bli kvicksilverförgiftad av enstaka lampor.
Glödlampan kommer fortfarande att tillåtas för exempelvis utomhusbelysning, eftersom lågenergilampor fungerar dåligt i kyla och hög värme.
Men utveckligen tar inte slut i och med lågenergilampan. Nya alternativ dyker upp, som halogenlampor och så kallade LED-lampor (en slags ljusdioder). Lågenergilampan är bara en övergångslösning.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy