Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Varmt hemma OCH mer pengar i plånboken

Varmt hemma OCH mer pengar i plånboken

Öppen SpisVarmt hemma OCH mer pengar i plånboken
Uppvärmningen är husets största energislukare. Men du behöver inte frysa för att leva grönt. LivingGreen vet hur du kan göra.

Det vanligaste rådet för att minska sina energikostnader är att sänka värmen i huset med någon grad. Men det passar inte alla. Då är det bättre att satsa på isolering.

Öppen Spis

Bästa energispartipsen
• Håll elementen fria från stora möbler framför elementen. Annars hindras värmen att sprida sig i rummet.
• Täta fönster och dörrar. Häng ett draperi framför ytterdörren.
• Isolera mera, till exempel vinden.
• Se över uppvärmningssystemet, kanske går det att komplettera eller göra det mer energisnålt.
• Installera en braskamin av täljsten. Om du inte vill pyssla med veden kan du elda med briketter.
• Dra ner värmen i garage och förråd.
• Sänk värmen något om du ska resa bort i flera dagar.
• Om du ändå ska byta fönster, välj treglas.

Det enklaste och billigaste är att köpa vanliga tätningslister och sätta upp runt dörrar och fönster. Undvik att mixtra med husets ventilationssystem, om det finns något sådant, eftersom det kan skapa andra problem som fuktskador.
Det är inte alltid man kommer ända fram med enbart tätningslister och treglasfönster. Ibland behöver man göra en större investering för att förbättra energiåtgången och därmed ekonomin.
Uppvärmningen av huset är den största posten, och den bästa effekten får man om man går över från el- eller oljepanna till någon annan energikälla.

Välj rätt panna eller pump

Det kan vara en värmepump som ger berg- mark- eller sjövärme, en luft-vattenvärmepump eller pelletspanna.
Bergvärme har varit modernt under en period, men nu talar fler om att gå över till pellets. I Europa är det så i ropet att en del bygger pannrum med glasväggar, så att den fina pelletsanläggningen kan visas upp.
Det är alltid en långsiktig investering att köpa en ny panna, vilket gör att många drar sig för det. Att dra in bergvärme kan kosta cirka 140 000-150 000 kr och en komplett pelletsanläggning 100 000-110 000 kr.

Men om man nöjer sig med att köpa en pelletsbrännare till sin kombipanna kostar installationen omkring 25 000 kr med ett enklare veckoförråd.
Pellets är pressat trä, vilket är klimatsmart och relativt billigt. Det är lite pyssel med pannan, beroende på vilken typ man har valt. De mest avancerade behöver ingen skötsel – man beställer pellets som levereras direkt in i ett förråd. Har man en mindre avancerad anläggning måste man fylla på pelletsförrådet manuellt, sota pannan och aska ur betydligt oftare.
För närvarande kostar 1 ton pellets cirka 2 600 kr. Man räknar att ”normalvillan”, den som behöver 20 000 kilowattimmar, använder 5 ton pellets på ett år. Om man installerar en bergvärmeanläggning blir motsvarande förbrukning cirka 6 500 kilowattimmar.

För den som bor i ett litet hus och inte vill göra den stora investeringen finns termostatstyrda kaminer för pellets och ved. Och det finns pelletskaminer med automatisktändning och tidsreglering. En sådan kamin kan man starta med ett sms en stund innan man kommer hem. De allra modernaste kräver inte ens en skorsten.

För den som bor i det lilla huset kan en luft-vattenvärmepump vara ett bra alternativ. Den reducerar kilowattimmarna för uppvärmning och varmvatten med cirka 60 procent.
Luft-luftvärmepumpen kan närmast jämföras med en stor kupévärmare och fungerar bäst i hus med öppen planlösning. Även då täcker den bara 50 procent av uppvärmningsbehovet.
Många är nyfikna på solfångare. Den stora fördelen med det är att när investeringen väl är gjord, är själva energin gratis. Men solfångare måste alltid kompletteras med ett annat värmesystem.

Ingrid Kindahl

Text: Ingrid Kindahl

Läs även: Snart kan du sälja din el, Vindkraft i medvind

 

 

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy