Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Svenskarna näst sämst på gröna vitvaror

Svenskarna näst sämst på gröna vitvaror

Svenskarna vitvaruvanor
Svenskarna är näst sämst på att köpa energieffektiva vitvaror och elektroniska produkter.

Detta visar en ny undersökning från Trygg-Hansa. I topp ligger Danmark.Konsumenterna är överlag positiva till att köpa energieffektiva vitvaror och elektronik för att minimera sin miljöpåverkan, enligt undersökningen.

Förvånande nog hamnar svenskarna, med 68 procent, näst längst ner i rankningen. Däremot prioriterar så

Så här många i de olika länderna anser att det är viktigt att köpa gröna vitvaror

Kina 84 procent
Danmark 77 procent
Kanada 76 procent
Tyskland 75 procent
Storbritannien 74 procent
Förenta Arabemiraten 74 procent
Frankrike 72 procent
Sverige 68 procent
Chile 60 procent

många som 84 procent i Kina att köpa energieffektiva vitvaror och elektronik. Den allra lägsta siffran står Chile för, med 60 procent.

– Det är förvånande att svenskarna är så mycket mindre angelägna om att bidra med bra vitvaror och elektroniska produkter än befolkningen i ett utvecklingsland som Kina. En del av förklaringen kan vara att kineser i större utsträckning ser konsekvenserna av klimatförändringarna på nära håll, säger Johan Eriksson, presschef på Trygg-Hansa.

Undersökningen visade också att enbart 65 procent av svenskarna prioriterar att köpa närproducerade livsmedel för att minska sin påverkan på miljön. Kvinnor är dessutom betydligt mer positiva till att köpa sådan mat än män, 71 procent av kvinnorna jämfört med 59 procent av männen svarade att de anser att närproducerat livsmedel är ett viktigt bidrag i kampen mot klimatförändringarna.

– I Sverige har debatten om klimatet varit väldigt het och vi har kanske uppfattningen att vi är duktigare än vad vi faktiskt är, säger Johan Eriksson. Det är oroande att vi hamnar så långt ner i en global undersökning.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy