Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Gustavsberg spolar energislöseri

Gustavsberg spolar energislöseri

Gustavsberg spolar energislöseri

I Gustavsbergs porslinsfabrik söder om Stockholm tillverkar man sanitetsporslin, vilket kräver stora mängder energi. Ett energieffektiviseringsprojekt tillsammans med Siemens ledde till att fjärrvärmebehovet sjönk med hela 80 procent.

Gustavsbergs porslinsfabrik, som tillverkar sanitetsporslin, inledde för två år sedan ett energieffektiviseringsprojekt tillsammans med Siemens inom ramen för ett Performance Contracting-avtal, en avtalsform som innebär garanterade energibesparingar.

Efter en energiinventering installerade företaget nya värmeväxlare, ny byggnadsautomation samt värmepumpar som återvinner rökgasvärme från brännugnar.

– Värmeåtervinningen är central och har lett till att vi har kunnat gå från ett stort behov av fjärrvärme till nästan inget alls, säger Nils-Olof Engdahl, inköpschef vid Villeroy & Boch Gustavsberg AB.

Investeringarna har finansierats med hjälp av Siemens och redan första året blev resultatet positivt eftersom besparingarna blev större än vad man kalkylerat med.

Under de två åren har fjärrvärmebehovet reducerats med omkring 80 procent, koldioxidutsläppen har minskat med över 3 000 ton per år.

Nu fortsätter arbetet med att effektivisera energianvändningen vid Gustavsberg ytterligare under åtminstone sex år.

Läs fler nyheter här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy