Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Energisnålt hus klart för inflyttning

Energisnålt hus klart för inflyttning

Energisnålt hus klart för inflyttning
I Hökarängen, söder om Stockhom, står Sveriges första passivhus för hyresgäster klart. Ett passivhus är ovanligt energisnålt och byggt med speciell teknik.

Begreppet passivhus står för en samling byggtekniker som används för att skapa extra energisnåla hus. Genom att minimera värmeförluster genom tak och fasad, ta vara på värmen som de boende alsrar (och alla elapparater i hushållet) samt även värme från instrålad sol behöver huset bara undantagsvis ta till energi utifrån för att hålla värmen.

I fredags avtäcktes den första lägenheten i huset byggt med passivteknik, som har byggts av Skanska i samarbete med Svenska Bostäder i Hökarängen. Huset är det första i kvarteret Blå Jungfrun i Hökarängen söder om Stockholm. Visningslägenheten är en fyrarummare med trägolv, stort badrum, rymlig gästtoa och härligt öppen planlösning vardagsrum/kök. Det enda som saknas är radiatorer och trista rör utmed väggarna. Tack vare de tjocka väggarna är fönsternischerna djupare än vanligt i moderna bostäder.

Hyran kommer att ligga på 1 380 kronor per kvadratmeter, och då ingår en värme på 22 grader – som till största delen alstras av de boende själva genom kroppsvärme och att de använder maskiner. Vill man ha varmare kan man få tillskottsvärme och betala extra för det.

Förbrukningen av både varm- och kallvatten kommer att debiteras individuellt.

I hallen sitter en liten dataskärm där familjen kan kontrollera hur mycket energi den drar, och få förslag på vilka mål man ska sätta för att minska användningen.

–    Det finns också ”trippmätare” som kan slå på exempelvis när man går in i duschen. Det hjälper en att minska vattenförbrukningen, säger Erik Johansson från Svenska Bostäder som förevisar den så kallade SBoxen.

Text: Ingrid Kindahl

Läs fler nyheter här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy