Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Jaga rätt på eltjuvarna

Jaga rätt på eltjuvarna

Jaga rätt på eltjuvarna
En vanlig villa kan läcka ganska mycket värme – och därmed också pengar. Med enkla åtgärder kan du se till att både spara energi och pengar.

Dåligt isolerade fönster, altandörrar och vindsutrymmen gör att värmen försvinner rätt ut i det blå. Så här gör du.

Alla kommuner har energirådgivare, som har till jobb att hjälpa invånarna att spara energi. Hit kan du vända dig med alla frågor om uppvärmning, energi och vilka bidrag man kan få för olika åtgärder. Kostnadsfritt, förstås.

Det första rådet brukar vara att man ska ”sätta mössa på huset”. Det är med hus som med oss människor: Har man varmt på huvudet (vinden) så blir man varm i hela kroppen (huset). Det handlar alltså om att tilläggsisolera på vinden.

Ring efter en isoleringsfirma och beställ lösull, så kommer en bil och sprutar in ett lager ull på vinden. Du behöver ”bara” betala.

Att byta ut en gammal och kanske sliten oljepanna lönar sig alltid. Många väljer att ersätta den med en pelletseldad panna, fjärrvärme eller en värmepump. Alla tre alternativen lönar sig i långa loppet. Allra billigast blir det förstås att byta till miljögodkänd vedeldning om man har tillgång till billig ved.

Det går också att spara energi med mindre åtgärder. En av de mest effektiva är att isolera fönster och dörrar inför vintern med silikongummilister.

Det är så effektivt att det ibland kan bli ”för tätt” så att det blir kondens mellan fönstren. Lösningen är enkel: ta bara bort isoleringsremsan i fönstrets överkant, så kan den ånghaltiga luften komma ut där utan att det känns dragigt.

Fler energisparråd finns bland annat på Energimyndighetens hemsida.

Läs andra nyheter här.

 

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar