Annons
Annons
Hem och inredning / Hem och inredning / Lägre elförbrukning snabbt

Lägre elförbrukning snabbt

Lägre elförbrukning snabbtLägre elförbrukning snabbt

Vi hjälper dig banta ner elräkningen
Vi ger våra bästa tips om hur du sparar både dina kronor och på miljön.

Här är våra bästa råd för att snabbt spara på hushållsenergi:

Välj fast eller rörligt elpris. Men gör ett val! Den som ännu inte har orkat lyfta telefonluren och meddelat sitt elbolag att man vill ha antingen fast eller rörligt elpris betalar det pris som elbolaget tycker att du ska ha. Och det är högt, tro oss! Eftersom energiförbrukningen i hushållet är den en av de största koldioxidposterna är det viktigt att välja grön el. Välj gärna energi från vind eller vatten.

Byt ut alla gamla glödlampor mot energilampor.
Okej, ljuset är inte alltid det vackraste i de nya lamporna, men det skiljer sig åt mellan fabrikaten. Gå till en ”riktig” elbutik och be dem berätta om vad som skiljer energilamporna åt. Installera en huvudströmbrytare till alla ljuskällor så att du slipper springa runt när du ska släcka eller tända.

Sätt in timer till utomhusbelysning om du inte redan har det. Undersök om det finns solcellsdriven utomhusbelysning där du bor. Bor du i hyresrätt eller bostadsrätt; använd förslagslådan och be föreningen tänka mer klimatsmart.

Stäng av all elutrustning när den inte används
. Japp med huvidströmbrytaren, inte bara fjärrkontrollen! Dra också ur kontakterna till alla laddare när de inte används. När Mobinen är färdigladdad - dra ur kontakten. Allt sådant drar annars ström, helt i onödan.

Släck i tomma rum.
Mysbelysning behövs bara när du är där, låt inga lampor vara tända för att det trevligt ut. Låter kanske självklart men det tål att upprepas. En rolig lek för barnen är att de får en krona varje gång de hittar ljuset på i ett rum där familjen inte vistas. De blir "lampdetektiver" och tjänar ihop till veckopengen snabbare än kvickt. (samma princip som när man lägger en krona för varje svordom)

Isolera mera. Sätt på dig dunjacka, mössa och ett par varma vantar. Öppna fönster och dörrar och sätt in nya tätningslister. Det här skulle du ha gjort i somras, men bättre sent än aldrig. Det gör att du kan dra ner mellan 1-3 grader på värmen vilket snabbt belönar sig.

Dra ner persiennerna och dra för gardinerna på natten. Gör så även dagtid i de rum du inte använder – det gör nämligen att värmen stannar kvar inne i rummet. Använd innedörren i hallen om du har en. Släng upp ett drapperi vid ytterdörren går också fint.

Gör kylan till din vän. Passa på att frosta av kyl och frys och ställ ut maten i kassar under tiden. Is i frysen höjer energiförbrukningen. Passa också på att dammsuga bakom kylen och frysen. Kolla att du har rätt temperatur i både kyl och frys. En extra grad kallare ökar energianvändningen med ca 5 procent, enligt Energimyndigheten.

Använd vattenkokare, som drar betydligt mindre ström än elspisen. Sätt alltid lock på kastrullerna när du ska koka mat, så kokar det upp snabbare. Eller använd micron.

Tvätta mer sällan. Många gånger räcker det med att hänga ut plaggen i minusgrader och vips dör bakterierna. Gör som förr i tiden, lägg ut mattorna i snön några timmar.. Det gör att de luftas och luktar godare.

Rata torken. Torka inte alltid tvätten i torktumlare eller torkskåp. Låt den lufttorka i stället.
Koppla bort torkfunktionen från diskmaskinen, om det går. Öppna luckan och låt disken självtorka i stället.

 

Annika Rosell

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar