Annons
Annons
Intervju / Katharina guidar till ekobröllop

Katharina guidar till ekobröllop

Foto: Martina Thalwitzer/ OurDay.seFoto:Martin Stenmark
Katharina guidar till eko-bröllop

Katharina Brunat - aktuell med boken Ja! Er guide till ett etiskt och ekologiskt bröllop – berättar om sina tankar inför det stundande kronprinsessbröllopet. Hon delar även med sig av sina bästa tips för dig som vill sätta en hållbar prägel på egna bröllopet.


Katharina Brunat  om ekobröllop

Katharinas fem bästa tips till ett ekobröllop?
•    Väj leverantörer som tänker på helheten. Både miljö och etik genom hela produktionscykeln.
•    Välj efter säsong ex. mat, blommor och dekor.
•    Uppmuntra era gäster till medvetna val ex. samåkning, hållbara presenter och kläder de kan använda igen.
•    Låna istället för att köpa nytt. Ex. kläder, porslin, linne, smycken mm.
•    Återanvänd. Köp second hand eller använd sådant ni redan har. Om ni väljer att köpa nytt köp sådant ni kan använda även i framtiden.

Foto: Martina Thalwitzer/ OurDay.se

Vilket är ditt bästa eko-tips till Victoria och Daniel när de planerar sitt bröllop?
Var förbilder och berätta för media om vilka delar i bröllopet som är miljövänliga och socialt ansvarstagande. På så sätt kan de inspirera andra att planera bröllop med omtanke om miljön och vår omvärld.

Vad hoppas du vi inte får se under deras bröllopsdagar?
Man kommer ju inte ifrån att det är stor påverkan på miljön vid alla så stora evenemang. Som ett exempel i mängden så svämmar det redan nu över av engångsartiklar och plastiga souvenirer som jag tycker känns onödigt. Men det är ju inte Kronprinsessparets fel. Deras officiella bröllopsserie är mer kvalitetsprodukter, även om jag kanske hade hoppas på fler ekologiska och rättvisemärkta inslag.

Om du fick anordna ett prinsessbröllop, var skulle du lägga det gröna fokuset?
På opinionsbildande inslag som kan inspirera anda länder och beslutsfattare. Vissa detaljer som ex. klänningen, brudbuketten och middagen får stort utrymme i media och kan på så sätt påverka mer på lång sikt än vad man kanske tror. Sedan hade jag sett till att klimatkompensera alla transporter och resor för långväga gäster så att de får en positiv upplevelse och väcka en tanke om miljön redan från start.

Hur ser trenden ut för ekobröllop?
Ledorden är personligt, romantiskt och hållbart. Den främsta trenden är att bröllop blir allt mer personliga. Att brudparen väljer att utgå från sina egna värderingar och visa släkt och vänner att man vill leva utifrån en hållbar livsstil. Många börjar också förstå att man inte behöver göra avkall på vare sig känsla, kvalitet eller lyx och glamour om man vill ha det. 

Hur kom du in på den gröna banan?
Jag har nog alltid haft med mig en omtanke och miljön och vår omvärld från min uppfostran. Hemma hade aldrig bil utan tog alltid bussen, vi källsorterade noga, odlade egna grönsaker och återanvände det mesta.

Är du själv gift?
Jag är inte gift… ännu.

Nu har du lanserat EcoBride forum. Vad är det och för vem?
EcoBride forum är en ny mötesplats på internet för att prata bröllop och eko-living. Här har brudpar möjlighet att diskutera och utbyta tips och idéer för ekobröllop.
Min hemsida EcoBride.se lockar brudpar som är nyfikna på hur man får en ekologisk inramning på sitt bröllop och vill få tips på hur man gör och var man hittar produkter och tjänster.

Vilka är dina kunder?
Främst företag som säljer tjänster och produkter för bröllop. Min hemsida erbjuder en möjlighet att synas för en nischad och kvalitativ målgrupp. Jag är också ofta ute och föreläser och utbildar företag i hur de ska svara på brudparens ekoönskemål.
Allt fler företag inser att det är en konkurrensfördel och en bra marknadsföringsmöjlighet.  För privatpersoner erbjuder jag även bröllopskonsultationer, inspirationsevent ihop med samarbetspartners och eko-möhippor.

Vilken är den vanligaste frågan du får från par som vill anordna ett ekobröllop?
Precis samma som ”vanliga” brudpar ställer sig. I vilken ände börjar vi?

Vad gör du som småföretagare för att vara grön?
Jag försöker mig på drömmen om det ”papperslösa” kontoret även om det är svårt, jag har ingen bil, jag källsorterar, har grön el, köper kvalitet istället för kvantitet, väljer miljömärkta trycksaker och försöker inspirera mina underleverantörer att ta fram miljövänliga produkter och tjänster i sitt sortiment.

Köp  Katharinas bok till specialpris som medlem

Vad tror du om framtiden för ekobröllop?
Den är ljus och grön!  Det blåser en varm vind för personliga och hållbara bröllop just nu. Framför allt har företagen som arbetar med bröllop börjat inse att det är en konkurrensfördel att kunna erbjuda både kompetens, tjänster och produkter som kan svara på brudparens ekoönskemål.

Vad tror du om framtiden för ekotänk generellt?

För mig personligen finns det bara en väg att gå för att överhuvud taget ha en framtid att prata om. Att det kommer allt fler ekologiska produkter och tjänster som kan erbjuda både stil, kvalitet och en modern känsla är mycket positivt. Både företag och konsumenter behöver dra sitt strå till stacken. Men det handlar inte om välgörenhet utan om att erbjuda och välja bra produkter och tjänster som samtidigt gör en positiv skillnad för miljön och vår omvärld.


Av: Sophia Anderssson
Foto: Martina Thalwitzer/ OurDay.se
Martin Stenmark

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy