Annons
Annons
Intervju / Emma Rung: "Jag är en klassisk medelsvensson"

Emma Rung: "Jag är en klassisk medelsvensson"

Emma-Rung_Tf generalsekreterare Fairtrade_340Emma-Rung_Fairtrade520-2Emma Rung:
"Jag är en klassisk medelsvensson"

Idag kan vi genom att konsumera rättvisemärkta varor förändra tusentals människors vardag. Fairtrade Sverige är den svenska representanten i Fairtrade International. Edit träffade Emma Rung som under ett års tid kommer leda organisationen som Tf generalsekreterare.

Namn: Emma Rung
Bor: Södermalm, Stockholm
Aktuell som: Nytillträdd som Tf Generalsekreterare på Fairtrade Sverige

Åker helst: Tåg. Jag åker massor med tåg, där jobbar jag bra, stickar ibland och myser över att det finns ett växande utbud med Fairtrade i bistron. Numer finns Te, juice och socker.

BenJerry

Favorit Fairtrade-produkt:
Såhär i sommartider är det Ben & Jerrys glass! Helt klart. Gärna i kombo med en kopp Fairtrade-märkt kaffe.

Visste du att:

73% av all Fairtrade-märkta produkter var ekologiskt märkta under 2010

Konsumtionen av Fairtrade märkta varor ökade med 18% under 2010. Engagemanget för Fairtrade är stort i dag och många vill göra skillnad genom en schysstare handel!

Kriterier för FairTrade märkning

Emma, du har tillträtt som tillförordnad generalsekreterare på organisationen FairTrade i Sverige. Berätta om vad det innebär?
– Som TF Generalsekreterare leder jag Fairtrades opinionsbildande arbete i Sverige. Vårt uppdrag är att  öka konsumenters kännedom om och efterfrågan av Fairtrade.

Varför är det viktigt att en organisation som Fairtrade finns?
– Om världen såg ut som vi önskade så skulle vi inte behöva finnas. Det gör den tyvärr inte, människor far i dag illa vid produktion av flera av de varor vi köper dagligen. Vi vet att barnarbete är utbrett i kakaoindustrin, vi vet att rosodlare i Kenya ofta får löner som inte går att leva på, vi vet att anställningsvillkoren för vinodlare i Chile är svaga och så vidare.

"Det är ofta någon annan som får betala - när vi handlar lågpris"

Fairtrade behöver finnas som en positiv kraft för människor att kunna göra skillnad i butikshyllan eller på fikarasten. Handel är ett oerhört bra verktyg för utveckling, och Fairtrades vision är en världshandel med respekt för både människa och miljö. När vi väljer Fairtrade-märkta produkter så tar vi steg i den riktningen där vi vill bekämpa fattigdom,  motverka barnarbete och bidra till en mer positiv utveckling för människor som producerar varorna vi köper.

Hur många produkter är FairTrade märkta i Sverige idag?
– I dag finns fler än 1000  Fairtrade-märkta produkter i Sverige. Allt ifrån kaffe, choklad och bananer som de flesta känner till, men också rosor, bomull,  fotbollar och mycket mer. Guld är en produkt som precis lanserats i Storbritannien och nya spännande produkter är på väg in. Både efterfrågan och utbudet växer starkt just nu.

Det känns dyrare att handla tex fairtrade kaffe än vanligt kaffe, måste det vara så?
– Det vi måste komma ihåg och påminnas om är att när vi handlar varor så billigt som möjligt, är det ofta någon annan som får betala. Fairtrade syftar till att ge odlaren förbättrade ekonomiska villkor för at kunna effektivisera sin odling och att utveckla sitt lokalsamhälle.

Det handlar om förbättrade löner och priser för sin produkt. Ofta blir Fairtrade-märkta produkter något dyrare, men  det måste inte vara så. Flera exempel finns där företag inte lagt på en kostnad för konsument i samband med att man certifierat sin produkt. Men som sagt- ibland måste vi inse att produkter ska vara lite dyrare, om vi inte är beredde att tumma på arbetsvillkor.

"Genom att välja FairTrade produkter gör man ett bättre val för både människan och miljön"

Är det miljövänligare att köpa Faritrade märkta produkter?
– Fairtrade är ingen miljömärkning, utan fokuserar på mänskliga rättigheter. Däremot är ofta Fairtrade-märkta produkter också ekologiskt odlade. Många odlare i utvecklingsländer har sällan ekonomiska förutsättningar för hantering av förändringarna i klimatet och ofta liten möjlighet att minska sin egen klimatpåverkan.

När människor får förbättrade ekonomiska villkor ökar också möjligheterna att ställa om till ekologisk odling och därmed gynna en mer positiv påverkan på miljön. Därför är Fairtrade en viktig klimatåtgärd. Fattigdomsbekämpning och klimatarbete bör gå hand i hand.

Hur gör du för att vara mer klimatsmart i din vardag?
Jag är nog en klassisk medelsvensson och gör det där vanliga, men viktiga - släcker lampor, sopsorterar och  åker kommunalt.

Vilket är ditt bästa tips på produkt om man ska vara både klimatsmart och vill handla faritrade?
– Alla Fairtrade-märkta produkter kommer från utvecklingsländer. I länder där barnarbete är vanligt, organisationsrätten svag och fattigdomen stor, där behövs Fairtrade finnas, för att göra skillnad och bidra till en positiv utveckling.

Men det betyder att alla Fairtrade märkta produkter kommer till Sverige efter att ha transporterats lång väg. Nu kan vi ju inte odla kaffe eller kakao i Sverige, så när man vill ta och dricka den typer av produkter så väljer man Fairtrade så gör man ett bättre val för både människor och miljö.

Vad vill du hinna med att uträtta under din tid som generalsekreterare?
– Jag vill öka, inte bara kännedomen om Fairtrade utan också kunskapen bland konsumenter. Jag är övertygad om att när vi vet hur villkoren ser ut bakom de produkter vi köper och när vi vet vad Fairtrade gör för skillnad, då kommer det märkas i vilka varor vi stoppar i kundvagnen. Först då når vi förändring.

Av: Edit Künstlicher
edit@livinggreen.se

Foto: FairTrade.se

Kommentarer (1)Add Comment
Cool tjej!
Det är roligt att unga tjejer lyfts fram i alla sammanhang. Det ger oss 90-talister hopp.
Go Emma go!!!
Redaktionsbloggen
Skrivet av Cilla, maj 10, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy