Annons
Annons
Intervju / Akiko Frid arbetar för ett GMO-fritt Sverige

Akiko Frid arbetar för ett GMO-fritt Sverige

akiko-520akiko-340Akiko Frid arbetar för ett GMO-fritt Sverige

Namn: Akiko Frid
Ålder: 47
Bor: Osby, Skåne
Gör: Jobbar för Greenpeace, engagerar mig med Slow Food rörelsen. "Praktiserar just nu på en sushi-bar vilket ge mig chansen att träffa människor dagligen."

akiko-160

Favorit på ekohyllan: Svensk ekologisk honung

Besök nätverkets hemsida för mer information: HejdåGMO.se

GMO betyder genetiskt modifierade organismer. Läs vår artikel om GMO här.

Nordiska rådets natur- och miljöpris ges till ett nordiskt företag, en organisation eller enskild person "som på ett föredömligt sätt och framgångsrikt har arbetat för att förstärka biologisk mångfald i sitt eget lokalområde eller internationellt, och/eller ökat allmänhetens kunskaper om detta ämne".

Läs mer om priset på Norden.org

Akiko Frid är ansvarig för GMO-frågan på Greenpeace, driver nätverket Hej då GMO och är nominerad till Nordiska rådets natur- och miljöpris 2012. Vi har fått en stund med Akiko.

Hej då GMO är ett nätverk för privatpersoner och företag som tillsammans vill verka för ett GMO-fritt samhälle. Kan du berätta hur det började?
- Jag började mitt eget engagemang kring ett GMO-fritt liv 1996 när den första GMO-sojan kom till Sverige från USA. Sedan dess följde jag frågor om GMO och deltog i den första konferensen kring GMO-frågan i Bryssel 2001.

Jag träffade många konsumenter och jordbrukare som länge varit intresserade av att skapa GMO-fria zoner i Sverige, vilket det tidigare inte funnits. Då fick jag idén att vi borde försöka genomföra det.

När jag år 2008 började jobba för Greenpeace som ansvarig för GMO-frågor lanserade vi en hemsida för nätverket Hej Då GMO. Det är en mötesplats på nätet för människor som arbetar för ett GMO-fritt Sverige. Jag som administratör ser till att hemsidan är uppdaterad med användbar information och nyheter.

"Många biodlare arbetar aktivt mot odling av GMO-grödor"

Vad har hänt sedan starten?
- Det var inte så svårt att samla engagerade människor, och nätverket växer fortfarande. Jag vet också att det finns fler människor som vill undvika GMO. Minst ett län och åtta kommuner i Sverige arbetar för att vara GMO-fria zoner, och det finns fler län och kommuner som är på väg.

Inom EU finns ca 300 län och ca 4700 kommuner som är GMO-fria zoner. Det pågår ett het debatt i EU om att ge enskilda länder rätt att förbjuda odling av GMO-grödor.

Vilken är er största seger?
- Många biodlare arbetar aktivt mot odling av GMO-grödor i hela landet, vilket vi är mycket glada för. Den största segern kan vara att det GMO-fria Norrbotten nu är fritt från odling av GMO-potatisar!

"Det finns flera anledningar att undvika GMO"

Varför är det så viktigt att välja GMO-fria produkter?
- Det finns flera anledningar att undvika GMO och det handlar om miljön, hälsan, biologiska mångfalden, klimatförändringen, etik, politiskt, och så vidare.

Grattis till nomineringen för årets nordiska miljöpris!
- Tack så mycket! Jag är bara glad att vårt arbete har erkänts utanför Sverige!

Av Johanna Arogén, johanna.arogen@livinggreen.se

Bilder: Greenpeace

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar