Annons
Annons
Intervju / Mats Abrahamsson, Naturarvet: "Det är skillnad på skog och skog"

Mats Abrahamsson, Naturarvet: "Det är skillnad på skog och skog"

mats-naturarvet-520mats-naturarvet-340Mats Abrahamsson, Naturarvet: "Det är skillnad på skog och skog"

Namn: Mats Abrahamsson
Ålder: 54
Bor: Nacka
Familj: Gift och har 5 mer eller mindre utflugna barn
Gör: Arbetar med natur- och miljöfrågor på flera olika sätt

kaffe-160
Bild: SXC

Favorit på ekohyllan: Ekologiska och rättvisemärkta kaffebönor

Läs mer om Naturarvet på Ettklickförskogen.se

För att vi människor ska få dricka rent vatten och andas ren luft behövs det naturliga kretsloppet. Det är tack vare den variation av arter vi har som detta kretslopp fungerar. Men idag hotas många arter av utrotning och drygt hälften av alla dessa arter är beroende av så kallad gammelskog, som utgör cirka fyra procent av all skog i Sverige. Möt Mats Abrahamsson från Naturarvet som jobbar just för att bevara gammelskogen.

Vad är gammelskog?
- Gammelskog är skog som, till skillnad från nyplanterad skog, har varit helt orörd av skogsbruk i över hundra år. De flesta vet inte att det är skillnad på skog och skog men så är det. Det finns inte så mycket gammelskog kvar i Sverige och de flesta gammelskogsområden finns i Norrland.

"Arterna behöver leva i sin egen miljö"

Varför är gammelskogen så viktig?
- Drygt hälften av alla hotade arter kan inte överleva i nyplanterad skog vilket betyder att de är beroende av gammelskog. När ett träd har dött i en gammelskog fortsätter det att fylla en funktion. Vissa insekter trivs bäst i gamla träd och fåglar behöver bygga bo i dem. Genom att låta arterna leva i den miljö de behöver bevarar vi den biologiska mångfalden som vi människor är beroende av.

naturarvet-520

Hur mycket skog har ni köpt?
- Hittills har vi köpt två skogar. Dessutom har vi ganska nyligen skrivit ett kontrakt för köp av vår tredje skog, Iglekärrs gammelskog i Västra Götaland. De äldsta delarna av den skogen är runt 150 år och det har hittats flera rödlistade arter i den. Vårt mål är att kunna köpa all gammelskog som finns i Sverige och bevara den för all framtid.

Hur jobbar Naturarvet med att bevara gammelskog?
- För det första måste vi hitta ägare som äger mark med gammelskog. Sen måste de vilja sälja den och det kan vara en ganska långdragen process med villkor och betalningsmetoder. Det kan ta upp till ett år men när den väl är köpt är den bevarad för all framtid! I våra stadgar står det att vi aldrig får sälja skogen vidare, även om vi överlåter vår verksamhet.

"När skogen väl är köpt är den bevarad för all framtid"

Hur finansieras köpen av gammelskog?
- Det finansieras av företag och privatpersoner som skänker en engångssumma eller blir skogsfaddrar Då bidrar man med valfri summa en gång i månaden. Man kan även som besökare på hemsidan klicka sig vidare till en av våra sponsorer och på så sätt får vi mellan 15 och 20 öre från sponsorn för varje klick (Naturarvet hette tidigare Ett klick för skogen). Man kan även köpa ett träd och ge bort i present. En björk, till exempel, kostar 50 kronor och kommer att stå i skogen för all framtid. För tio kronor kan vi köpa cirka en kvadratmeter skog.

Av: Virginia Åslund

Foto: Virginia Åslund/Naturarvet

Källa: Naturarvet, Sveriges lantbruksuniversitet/Centrum för biologisk mångfald

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar