Annons
Annons
Intervju / Volontär Sara Bergenmo gör miljöarbete på semestern

Volontär Sara Bergenmo gör miljöarbete på semestern

sara-bergenmo1-520sara-bergenmo1-340Volontär Sara Bergenmo gör miljöarbete på semestern

sara-bergenmo-160

Namn: Sara Bergenmo
Ålder: 28 år
Bor: Bromma, Stockholm
Gör: Studerar och blir diplomerad resekonsult i juni
Familj: Mamma, pappa och lillebror

Favorit på ekohyllan: Kikärtor och bananer

bananer-160
Bild: SXC

Att resa med kommersiella volontärresor, volonturism, är ett nytt fenomen i den svenska resebranschen. Det handlar om resebyråer som säljer deltagande i olika typer av hjälpprojekt i länder världen över. LivingGreen har pratat med Sara Bergenmo, som har jobbat med miljöarbete i Australien.

De kommersiella volontärresorna sträcker sig från två veckor till tre månader och de populäraste projekten är hjälparbete på barnhem och skolor. De kommersiella volontärresebyråerna ger möjlighet att få erfarenhet från en annan del av länder som turister inte kommer till, och möjlighet att få erfarenhet från det internationella hjälparbetsfältet, säger Cecilia Jonsson vid Institutionen för socialt arbete vid Linnéuniversitet i Växjö, som forskat om just volontärresor.

Sara Bergenmo valde resebyrån Volontärresor och åkte först till Ecuador i två veckor för att jobba med djurräddning. Arbetet bestod av den dagliga skötseln av djuren samt underhåll av centret i olika former.

- Jag utvecklades otroligt mycket som person och tar framför allt med mig känslan av att volontärer kommer från världens alla hörn för att tillsammans arbeta med djuren på centret, säger Sara.

"Det glädjer mig att fler väljer att kombinera semestern med att göra nytta"

Nu är hon i Australien där hon jobbat med miljöarbete under två veckor, som en del i sina studier. Sara gör sitt examensarbete i samband med resan och ska undersöka hur en australiensisk organisation mäter volontärernas insatser på deras miljöprojekt. Till följd av stora översvämningar förra året samlar volontärerna skräp för att bevara det unika djur- och naturvegetationen i några av delstaten Victorias parker.

sara-bergenmo4-520

Det ena projektet Sara var med i syftade till att återställa vegetationen och fiskbeståndet i ett flodsystem, där volontärernas insats innebar att rensa en ö i detta flodsystem från skräp. Det andra projektet utfördes i ett antal parker i delstaten Victoria, där de hjälpte parkskötarna med olika sysslor, exempelvis att rensa från skadeväxter som tar över och utrotar andra inhemska arter, marktäckning och avlägsna stängsel.

Sara, hur kopplar du miljömedvetenhet med det du gör i Australien?
- Att resa i sig (speciellt flyga) gynnar ju varken miljön eller klimatet. Jag tycker därför att det är extra viktigt att tänka på hur man agerar på destinationen för resan och att man bidrar så gott man kan. Alla har inte möjlighet att arbeta som volontärer, men då finns det andra typer av insatser man kan göra istället.

- Jag är uppvuxen med en starkt närvarande miljömedvetenhet och det är därför en självklarhet för mig. Volontärprojekten och organisationen har sedan 1982 arbetat med att bevara den australiensiska miljön och deras rapporter över insatserna visar att de har bidragit med mycket.

sara-bergenmo3-520

Vad inspirerar dig till att göra de här resorna?
- Jag har alltid haft en inre tvist, då jag älskar att resa men också är medveten kring miljö, djur och natur. För mig känns det fantastiskt att jag under en resa inte bara får fantastiska upplevelser utan också kan bidra med något.

Förändrar det här arbetet dig på något sätt?
- Jag har fått djupare kunskaper kring djur- och naturliv i andra delar av världen och även insett att engagemang för detta finns överallt. Det är härligt och inspirerande!

"Volontärarbete är inte en dans på rosor"

Saknar du något hemma i Sverige?
- Jag saknar inte något där hemma, förutom vänner och familj så klart. Enligt mig hittar jag allt som finns hemma i Sverige här och dessutom mycket mer än så!

Vad är bäst med Australien?
- Det fantastiska klimatet och de öppna människorna!

sara-bergenmo2-520

Hur kan man göra en skillnad för miljön på hemmaplan?
- Jag tycker att det viktigaste är att inse att du som individ faktiskt gör skillnad. Jag hör allt för många som har attityden att "det spelar ju ingen roll vad jag gör, när alla andra...". Men jo, det gör det. Någon måste börja! Kanske inspirerar du andra! Konkreta saker kan vara att åka kollektivt, ta tåget istället för flyget, handla ekologiskt.

Vad vill du ge för råd till någon som funderar på att göra en liknande grej som du gör?
- Jag tycker att det viktigaste att tänka på är att det inte är en dans på rosor. Det kan vara både fysiskt och psykiskt jobbigt! Men den fantastiska upplevelsen överväger dessa stunder. Tro inte heller att du kommer att förändra världen!

- Men ditt bidrag är trots det viktigt. Det är ditt bidrag tillsammans med andras, som gör skillnad. Jag uppskattar verkligen att allt fler väljer att kombinera sin semester med att också göra nytta. Det är härligt att se!

Av: Johanna Arogén, redaktör

Foton: Privata

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar