Annons
Annons
Intervju / Alva Snis Sigtryggsson: "Jag vill rädda världen"

Alva Snis Sigtryggsson: "Jag vill rädda världen"

Aktivister-polis-Gotland OjnejdskogenAlva Snis StigtryggssonAlva Snis Sigtryggsson:
"Jag vill rädda världen"

Alva-Snis Stigtryggsson
Namn:
Alva Snis Sigtryggsson
Ålder: 18 år
Familj: Ja
Gör: Pluggar geografi på Stockholms Universitet
Blogg: LSU
Aktuell med: Som aktiv i Fältbiologerna och kämpar för Ojnareskogen på Gotland

Alva Snis Sigtryggsson är en av de ca 150 aktivisterna som står mellan grävskoporna och Ojnareskogen på norra Gotland. När vi möter henne är hon tillfälligt hemma i Stockholm för att tvätta och packa om. Samtidigt passar hon på att prata med så många som möjligt på fastlandet för att mobilisera fler aktivister.

Ett antal engagerade har sedan början av juli haft ett fredligt stödläger vid det tänkta kalkbrottet i Bunge-Ducker för att visa att Nordkalks planer är oacceptabla.

Det finska företaget Nordkalk vill bryta kalk på norra Gotland, i ett område som består av unik värdefull natur med 265 rödlistade arter. Ett område som dessutom är tänkt att bli en framtida nationalpark.

Ojnareskogen som Nordkalk vill avverka, ligger också i närheten av Bästeträsk, en viktig vattenreservoar för hela norra Gotland. Vatten som riskerar att förstöras och bli odrickbart.
källa: Fältbiologerna

Läs mer om Fältbiologerna här:

  • faltbiologerna.se
  • facebook.com/faltbiologerna
  • twitter.com/faltbiologerna

Läs mer om Ojnareskogen>>

Se Alvas förebild Tim Jackson tala på TED>>

När vi talas vid kan man höra målmedvetenheten i hennes röst. Hon är påläst och saklig. Det slår mig att hon är endast är fyllda 18 år och imponeras av hennes förståelse för strategi och timing.

Hur fick ni ihop så mycket folk?
– Vår mobilisering började i samband med Fältbiologernas aktiviteter i Almedalen. Det var nämligen samtidigt som beslutet togs att Nordkalk fick bryta kalk i området. Då satte vi snabbt upp ett stödläger på plats. Vissa i lokalbefolkningen har varit engagerade i den här frågan en längre tid och har hakat på. Sedan har vi använt oss av sociala medier. Vi upp emot 150 personer som stod i skogen och protesterade fredligt.

"Vi är trygga i varandra"

Hur vågar man göra det ni gör?
– Det är såklart enklare ju fler man är och det är också en trygghet att vara flera generationer på plats. Stora grävskopor kan vara skräckinjagande men tar man med en filt och en picknickkorg så tar man liksom udden av det läskiga. Vi är trygga i varandra.

Vad händer framöver? Finns det hopp för skogen?
– Just nu jobbar vi från två fronter. Den ena är att förhindra maskinerna komma fram till det viktigaste området fysiskt. Vi vill hindra dem från att fortsätta avverka.
Det andra är ren formalia. Fältbiologerna har överklagat till HD och samtal pågår med Länsstyrelsen på Gotland och vi hoppas på att de ska agera. Det tar tid då det är semester och Nordkalk passar såklart på att avverka under semestertider.

aktivister-520
Aktivister på plats i juli för att skydda Ojnejdskogen

Så det är en kamp mot klockan?
– Ja, lite så är det.

Vilka organisationer har funnits på plats under manifestationen?
– Fältbiologerna, Föreningen bevara Ojnareskogen, Grön ungdom på Gotland och även Ung vänster.

"Jag blev förtrollad av aktivismen"

De som är kritiska till manifestationen säger att ni förhindrar att nya jobb skapas på Gotland. Hur många jobb handlar det om?
– 60 jobb under 25 år.

Hur blev du engagerad i Fältbiologerna?
Vid klimattoppmötet 2009 kostade det 20 kr att bli medlem i Fältbiologerna och då ingick det i priset att åka buss ner till toppmötet i Köpenhamn. Det lät spännande så jag hoppade på.

Så det var äventyret som lockade?
– Ja, det skulle man kunna säga. Till en början. Men sedan blev jag helt förtrollad av aktivismen på toppmötet. Jag vill vara med och förändra.

Vilka är dina förebilder?
– Inom min egen organisation har jag många. Utanför Fältbiologerna inspireras jag för närvarande är de som utvecklar grön ekonomi och vill ställa om ekonomin. Till exempel författaren och ekonomen Tim Jackson.

Var är du om 10 år?
– Om jag skulle kunna försörja mig på det så skulle jag gärna vilja fortsätta jobba för att driva opinion i miljöfrågor. Jag vill rädda världen!

Av: Edit Künstlicher
Foto: Privata och Fältbiologerna

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy