Annons
Annons
Intervju / Victoria Skoglund: "Komposten är trädgårdens hjärta"

Victoria Skoglund: "Komposten är trädgårdens hjärta"

Victoria-Skoglund-LivingGreenGarden-VS-:Foto: Lena GranefeltVictoria Skoglund: "Komposten är trädgårdens hjärta"

Victoria-Skoglund-160Foto: Lena Granefelt

Namn: Victoria Skoglund
Ålder: 44 år
Familj: Sönerna Pontus 17, Daniel 14, Pojkvännen Johan 41 och katten Sigge.

Gör: Driver och äger Zetas Trädgård tillsammans med exmaken Rikard Skoglund.
Skribent i tidningen Sköna Hem. Medverkar regelbundet i Tv4 Nyhetsmorgon som trädgårdsmästare. Författare till boken ’En trädgårdsmästares Väg’ som släpptes i april.

Blogg : Instagram victoriaskoglund

En_Tradgardsmastares_vag

Boken En trädgårdsmästares väg. Pris ca 200kr

Sopsortering, kompostering och släckning av lampor hemma. Det är tre sätt som Veronica Skoglund tänker på miljön. Att köpa ekologisk och obesprutad mat är också viktigt för handelsträdgården Zetas ägare.

Vad är välbefinnande för dig?
– Jag älskar det enkla som en promenad i lätt sommarregn och fuktigt grus. Baka en smörig kardemummakaka med sommarprataren som bakgrundsmusik. Ett samtal om livet med sönerna och ett parti Yatzy. Bli serverad nybryggt kaffe i sängen en söndagsmorgon.

Vad gör du för att leva grönt?
– Jag sopsorterar och komposterar. Jag är fixerad och besatt av min kompost och dess innebörd. Älskar att vara delaktig i naturens och vardagens kretslopp. Jag försöker äta närproducerad och obesprutad mat. Jag är stadig kund på Bondens marknad. Blir hög av de olika sorters tomater, bönor och inlagda primörer som presenteras där.

"På vår kompost sitter en lapp: Trädgårdens hjärta"

Jag provade hemkärnat smör förra året, vilken kulinarisk upplevelse! Jag köper också frukt och grönsaker från Årstiderna som har ett fint och fräscht utbud. Försöker också läsa på hur man lever miljösmart vad det gäller hemmet såsom el och vatten.

Vilket är ditt eget gröna mål?
– Har lite funderingar på att åka mer kommunalt och börja cykla kortare sträckor, men skyller lite på tidsbrist.. Skulle vilja utveckla vår sopsortering ännu mer på Zetas Trädgård och vi har börjat komma en bit på väg där vi komposterar matavfallet från trädgårdscafeet.

Hur får man balansen mellan arbete och fritid att fungera när man arbetar tillsammans med sin familj?
– Vi skiljer urskillningslöst på privatliv och arbetsliv. Min syster, föräldrar och exmake är kollegor på Zetas. Visar respekt inför varandra men har ibland svårt att inte prata jobb utanför arbetsplatsen.

Vem i familjen står för det mesta gröna tänket?
– Jag har alltid varit närvarande och påläst vad det gäller den gröna maten i familjen. Nu har barnen börjat bli stora och känner stor skillnad när råvarorna inte är ’äkta gröna’. Detta glädjer mig oerhört då jag varit lite av en matpolis hemma. De känner mycket väl till komposthinken och vad som ska slängas i den. På hinken har jag klistrat en lapp ’Trädgårdens Hjärta’ vilket de tycker är urlöjligt. Jag påminner om att släcka lampor, datorer och tv-apparater som inte används. Utan tvekan är det jag som står för de gröna funderingarna.

"Använd inga gifter - konstgödsel utarmar jorden på sikt"

Vem inspirerar dig i din vardag?
– Mina kollegor som brinner för det kreativa och besitter enorma kunskaper som de villigt delar med sig av dagligen. Mina söner för deras livskraft och min pojkvän för sin ständiga optimism och kärlek.

Victoria Skoglund intervju LivingGreenGarden-red-320
Foto: Lena Granefelt

Hur viktigt är ekologiskt och närodlat för er?
– Kroppen mår bra av att äta ren obesprutad mat. Jag märker skillnad direkt om jag slarvat med min föda. Jag får energi, kraft och bättre humör av att äta bra. Jag tycker om känslan av att påverka min hälsa och gynna de som odlar giftfria grönsaker i min närhet.

Jag beställer ägg varannan vecka från min grannfru Gertrud som hämtar på en gård i närheten av vårt hem. Just sådant gör mig extra lycklig, när jag vet exakt var maten kommer ifrån.

Vilket är ditt bästa tips när det gäller att tänka miljövänligt i trädgården?
– Bli delaktig i alla årstider och härma naturens principer. Använd inga gifter och bygg upp jordens struktur med levande mikrorganismer. Konstgödsel utarmar jorden på sikt, därför är det så viktigt att tillföra naturligt gödsel såsom ko eller hästgödsel. Kompostjord gör underverk i trädgården. Skapa goda förutsättningar för djur och insektsliv vilket leder till artrikedom och mångfald.

Du var nära att bränna ut dig, vilken är den största lärdom som du dragit av detta?
– Jag har lärt mig släppa på prestigen, jag behöver inte vara duktig på allt. Jag omger mig med människor som kompletterar och uträttar arbetsuppgifter jag själv inte är bra på. Delegerar och är tydlig i mitt ledarskap. Att hitta balans i arbetsliv och privatliv. Det är inte längre fult för mig att vara ledig. Jag har blivit en bättre mamma, syster och vän sedan jag började ta hand om mig själv.

Vilken är din största utmaning för att kunna hålla en hälsosam livsstil?
– Vi håller just nu på att skapa en helt ny trädgård i vår nya boplats ute på landet i Vidja. Där ska byggas stora odlingslådor där potatis, vitlök olika sorters sallader ska få växa. Min dröm är att bli självförsörjande på grönsaker och bär.. vi får se om det går vägen. Min förhoppning, dröm och vision är stor kan jag lova!

Foto: Lena Granefelt för boken "En trädgårdsmästares väg"

Av: Jenny Brolin
jenny.brolin(@)livinggreen.se

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy