Annons
Annons
Intervju / Miljökapitalisten Carl Hall: Pengarna driver fram bättre miljö

Miljökapitalisten Carl Hall: Pengarna driver fram bättre miljö

Carl Hall foto: Fredrik PerssonCarl Hall foto: Fredrik PerssonMiljökapitalisten Carl Hall: "Pengarna driver fram bättre miljö"

Miljokapitalisterna_bok_Carl Hall

Namn: Carl Hall
Ålder:
40 år
Bor: I centrala Stockholm
Gör: Investerar i miljöteknikbolag som riskkapitalist och författare
Blogg: www.miljökapitalisterna.se
Aktuell med: Boken Miljökapitalisterna som släpps i dagarna

Framtidsbranscher enligt Carl Hall:

  • Energieffektivitet i byggnader till exempel produkter inom isolering och uppvärmning.
  • Produkter framtagna från växtriket och naturen.
  • Avfallshantering och återvinning

Carls favoritprodukt i ekohyllan

cashew
Ekologiska cashewnötter från Kung Markatta

När jag stiger in på Carl Halls kontor på Kungsgatan i Stockholm har jag sett fram emot att träffa honom sedan jag såg honom i TV4, då han pratade om sin nya bok: Miljökapitalisterna. Det visar sig att vi har många gemensamma nämnare.

Både LivingGreen och Carl Hall pratar om enkelhet, lust och konsumentkraft. Den stora skillnaden är att Carl jobbar i finanssektorn med teknik, en mycket manlig miljö. Medan jag omger mig av flärd och skönhet (bitvis i alla fall), med till större delen kvinnliga läsare.
Vi sätter oss ner vid ett av de största konferensbord jag har sett och Carl börjar med att berätta varför han skrev boken:

– Syftet är att locka fler till den här affärsmöjligheten. Miljöfrågan är vår största utmaning och kapitalismen är det största förändringsverktyget för att lösa den. Jag vill att fler entreprenörer och intraprenörer (personer som driver frågor i stora bolag) ska jobba med miljö. Helt enkelt förändra synen på miljöfrågan.

"Det måste bli billigare att vara miljövänlig"

Boken är alltså skriven för de företag och företagare som vill vara med och förändra framtiden. Sverige har en unik möjlighet att gå före och visa vägen, anser Carl, genom en unik kunskapsbas och erfarenhet av till exempel sophantering och återvinning.

Men det är inte många som förknippar miljöfrågan med kapitalism. Tror du att det kan bli accepterat att bli miljonär på att rädda planeten?

– Absolut! Stora förändringar sker oftast inte genom välgörenhet. Det ekonomiska incitamentet måste finnas där. Det måste bli billigare att vara miljövänlig. Stora omställningar görs genom att utnyttja kapitalismens verktyg. Största hotet mot miljön är dålig ekonomi. Miljö och tillväxt måste gå hand i hand.

Du skriver i boken att tvång är bra, vad menar du med det?

– Jag menar att det är bra när det är lika för alla. Alla måste vara med och betala för en framtid med ren luft och rent vatten. Konkreta verktyg som skatter och avgifter är mycket användbara. Subventioner fungerar inte lika bra, eftersom de tenderar att försvinna efter en kort period. Beskatta det dåliga så att det bättre valet blir mer attraktivt.

Hur ska fler konsumenter och företag lockas att konsumera hållbara produkter?

– De flesta röstar med plånboken. Därför ska det vara dyrare att köpa det icke miljövänliga. Det sämre alternativet ska beskattas. Miljöaspekten i alla produkter och tjänster måste räknas in.

Carl använder själv tjänster som bilpool för att spara på miljön. Ungefär 35 % av miljöpåverkan under en bil sker vid tillverkningen. Om flera delar på samma bil så slipper man den delen av påverkan. En annan produkt som förändrat hans syn på avfallshanteringen i hemmet är inskaffandet av matkvarn i köket. Avfallet från den blir biogas.

Av: Edit Künstlicher
Foto: Fredrik Persson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy