Annons
Annons
Intervju / Matprofilen Kinna Jonsson: "Jag litar på svenska bönder"

Matprofilen Kinna Jonsson: "Jag litar på svenska bönder"

Kinna-Jonsson-intervju-LivingGreenKinna-Jonsson-intervju-LivingGreen340Matprofilen Kinna Jonsson: "Jag litar på svenska bönder"

Namn: Kinna Jonsson
Ålder: 51
Familj: sambo
Gör: Social Media Rådgivare, VD på Fiduser Communication, kokboksförfattare och sitter i juryn för stora Matbloggpriset som delas ut varje år.

Blogg: http://kinnasblogg.blogspot.se/

Aktuell med: Veckans recept här på LivingGreen

I mormorsskafferi

En av Kinnas böcker:
I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert

God mat lagad med få ingredienser, det vill matskribenten Kinna Jonsson lyfta fram. Under tio veckor får vi följa hennes recept här på LivingGreen. Följ med till mormors tid och inspireras av husmödrarnas arbete i köket.

Du kommer att presentera säsongsbetonade recept här i ett antal veckor framöver, vad kan vi förvänta oss av dessa?
– Enkla moderniserade recept från mormorsgenerationen. De recept som presenteras är de som fanns nedtecknat i vaxduksböckerna. Sådant som var lite svårare att lyckas med med lite mera dyrbara ingredienser som man därför dokumenterade.

Hur började ditt intresse för grön matlagning?
– Det är ett intresse som jag fått av framför allt min mamma Märtha då vi odlade egna grönsaker och tog hand om egenproducerat kött. Jag hade ett par egna små grisar som jag skötte.

"Mat i säsong är prisvärt och ger variation"

 

Mamma såg till att vi hade egna kycklingar som hon lärde mig att slakta, stycka och frysa in. Varje sommar plockade vi många kilo jordgubbar, hallon och körsbär. Vi konserverade plommon, päron, gurka, rödbetor och gjorde äppelmos. På hösten tog vi upp potatis och morötter. Allt som vi producerade tog vi tillvara på - från grönsaker och bär till egenproducerat kött.

Att vispa blod och göra blodpudding var helt naturligt vid slakt liksom att lära sig stycka och frysa in på ett smart sätt. Inget kastades. Fanns det rester lärde vi oss att laga något av det.

Du har skrivit en bok som heter ”I mormors skafferi” och din blogg har undertiteln ”Mormors mat” - vad är det som är spännande med äldre tiders mat?
– Att man förstår hur få ingredienser samverkar till ett gott resultat. Det enkla är svårt att åstadkomma. Utbudet var inte så särskilt stort så skickligheten hos en husmor låg i vad hon kunde laga till av knappa resurser. Kryddor fanns och hur de användes vilket också är intressant.

kladdkaka_med_kolasmak_580
En klassisk kladdkaka med kolasmak från Kinnas kokbok

Ekologisk odling har debatterats en hel del den senaste tiden. Du förespråkar mer säsongs- och närodlat. Varför det?
– Av egen erfarenhet litar jag på både bönders produktion och att vår starka lagstiftning t ex kring djurhållning ger oss bra mat. Att äta i säsong har alltid varit spännande då man får chansen att njuta till de första äpplena på hösten.

Utmanas av att laga god och näringsrik mat av konserverat och frysta varor under vintern. Längta till sparrisen på våren eller sätta tänderna i en egenodlad rädisa i början av sommaren.

Mat i säsong har mer smak. Ta t ex en tomat som mognat naturligt av sol. Den smakar helt annorlunda än den bleka vintervariant som vi ser största delen av året. Eller under vintermörkret då apelsiner är som bäst. Sedan är säsongsodlat en ekonomisk fråga. Mat i säsong är prisvärt och ger variation. Och man måste längta till något vilket inte är fel tycker jag.

Vilka frågor bör konsumenter ställa sig i matbutiken?
– Att titta på olika alternativ. Varifrån kommer varan och vem har producerat den? Att man planerar matlagningen lite vid inköp så att livsmedel inte ligger i kylen och blir dåliga. Vi slänger alldeles för mycket mat.

Vilken är din favorit på ekohyllan?
– Återanvändning är favoriten och jag är helt tokig i gamla kokböcker så jag går i antikvariat och gör fynd.

Foto: Fredrik Hård af Segerstad
Av: Jenny Brolin

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar