Annons
Annons
Intervju / Intervju / Lisen gör business av livsglädje

Lisen gör business av livsglädje

Lisen Sundgren gör business av livsglädje
Lisen gör business av livsglädje

I dagarna släppte hon sin senaste bok "Lisens indiska spa" och boken skriker färgsprakande njutning och livsglädje.

lisen_balkong
lisenligger_520
lisenstr_520
1/3 
start stop bwd fwd

Lisen Sundgrens Indiska Spa

Boken Lisens Indiska Spa

 

Lisen Sundgren är livsnjutare. Sällan har vi träffat någon som utstrålar sån livsglädje och spirituell kraft. Hennes böcker är kända för att vara fyllda av doftande kryddor, färgstarka blommor, skimrande oljor och saftiga frukter. I senaste boken beskriver hon hur man på ett enkelt sätt kan skapa ett indiskt spa i sitt eget badrum. Vi frågade Lisen hur hon ser på sitt gröna liv.

Vad är innebär grönt för dig?
–För mig är grönt LIV. Livskraft.

Varför startade du Lisen Organics?
–Har länge känt att jag vill skapa min egen nisch, mitt eget yrke där jag kan arbeta utifrån lust snarare än att försöka passa in i en roll. Jag hade kokat salvor hemma i mitt kök i tio år, börjat undervisa och hålla kurser om örter och deras mångsidiga, livgivande och   läkande egenskaper. Efter några år när min lägenhet kändes trång eftersom jag där hade produktion, lager och kontor (i en 1 1/2 på gärdet!) poch jag tillbringade all min vakna tid med att koka salvor och klistra etiketter kände jag att om jag ska fortsätta med detta så får jag hitta någon som hjälper mig. Behövde också snygga till etiketterna för att få en vackrare mer inspirerande förpackning. Mötte Hanna Werning som gjorde min nya vackra logga. Hittade också en duktig och erfaren person utanför stan som idag tillverkar alla mina produkter åt mig.
Ja...sen bara...fortsatte det! Idag har jag kontor, webshop och lager på Narvavägen i Stockholm.

Lisen Organics är inte bara hudvårdsprodukter - det är kurser, föreläsningar, böcker och så småningom resor. Allt för att inspirera till och locka fram livskraften och påminna om den kunskap som vi alla bär på, jag tänker att vi har bara glömt. Min uppgift är att föra in urgammal kunskap långt in i framtiden. Ser att behovet blir större och större för varje dag som går och så länge jag brinner för detta så kommer jag fortsätta utveckla mitt företag!

Finns det någon avgörande faktorn som gjort att du börjat tänka mer grönt?

–Jag växte upp under 70-talet och min mamma var ganska öppen för nya influenser så vi groddade, åt vegetariskt ibland, gick på akupunktur och till homeopaten när vi var sjuka,. Morfar gick promenader med mig i skog och mark och lärde mig latinska namnen på växter. Så jag har det i mig från början. När jag sedan flyttade till NY i slutet på 80-talet var eko, yoga, miljötänk osv redan på stor ingång så där blev jag ännu mer inspirerad. -95 började jag arbeta i trädgården på Rosendals trädgård och då föll alla pusselbitar på plats - allt är ett. När vi vistas i naturen, vårdar jorden och anpassar oss efter säsongens rytmer mår vi och naturen bättre! Skitar vi ned jordklotet är det vi själva som far illa av det - luften blir förorenad, vattnet försurat, maten förgiftad osv. Eller som en av mina lärare i örtmedicin i USA påpekade: "Taking care of the earth is good medicine!"
Blir du inspirerad av någon i din närhet som lever grönt?
Tycker det är superinspirerande när barn kommer hem till sina föräldrar och undrar varför de slänger glas och konservburkar i slasken! Dagens barn och ungdomar har en helt annan inställning än vår generation. Unga designers, arkitekter, kockar osv tar sig an utmaningen att skapa nya lösningar, det är supercool. När jag går och handlar blir jag glad av alla som väljer lokalproducerat och säsongsbundet.

Vem skulle du ge nästa gröna Nobelpris, vad skulle den personen göra för att få det?
–Oj, svår fråga...finns så många duktiga som uppfinner smarta saker, som gör världen till en renare och vänligare plats att bo på. Får nog fundera lite på det!

Din favorit eko produkt?
–Allt som inte kostar på miljön! Tex alla vilda, ätliga växter! Gratis, supernäringsrik mat som defenitivt aldrig tar slut - nässlor och kirskål är bra exempel.


Vilken ickegrön sak vill du inte avstå ifrån?

–Att resa långt bort.  

Vilken produkt skulle du önska fanns i en grön, mer miljövänlig variant?
–Bostäder! Tänk om man byggde om hela stockholms innerstad med en välutvecklad kollektivtrafik, odlingsbalkonger, luftrening, parker överallt - små som stora...


Vad tror du skulle få en miljöskeptiker att bli mer klimatsmart?

–Låt honom / henne sitta på en vacker plats i skogen eller på en klippa vid havet en stund och fundera över allt de har i sin vardag som kommer från naturen, bli medveten om vilka behov naturen tillfredställer. Mat, välbefinnande, trä att bygga hus och möbler... en plats för återhämtning...

Hur mycket tror du att plånbok, utbildning och ålder påverkar att unga väljer det grönare alternativet?
–Man behöver inte vara rik för att vara klimatsmart - det är billigare att inte konsumera massa onödiga saker än att göra det! billigare med lokala säsongslivsmedel än hel-, och halvfabrikat från andra sidan jorden. billigare åka kommunalt än att ha en bil.
För ungdomar tror jag det handlar mycket om vad de får i skolan, vilka de har omkring sig och deras vuxna förebilder. Tänk om alla barn fick följa en morot från frö till morotssoppa under en säsong! Finns ett fantastiskt projekt i Danmark hos www.aarstederne.dk där skolgrupper får komma ut ett visst antal gånger per säsong och göra just det  - så frön, vårda plantorna, skörda och laga mat.

Har du något tips till andra hur man kan bli mer "grön"?
–Konsumera mindre, köp hellre bra kvalitet när du handlar kläder än sådant som håller längre än billigt skräp som blir omodernt efter en säsong! ät säsongsinspirerat och gärna lokalproducerat (och då menar jag inte växthusodlade tomater i november även om de är svenska!), skörda vilda örter på våren till mat och spa (de är helt gratis och finns i överflöd runt knuten!), ställ bilen, drick kranvatten, ta gärna en titt på  www.waterfootprint.org  för att ta reda på vattenåtgången för olika produkter. För att tillverka ett par jeans som produceras i Indien går det åt upp till 8000 liter vatten - för ett par...och det är vatten vi snor från länder där det redan kan vara en bristvara. Gör dina egna hudvårdsprodukter (läs hur i mina böcker!) av sådant du redan har i skafferiet.
Viktigt dock att komma ihåg för den "nyvakne" är att hellre EN LITEN FÖRÄNDRING som genomförs konsekvent än ingen alls!

Av: Edit Künstlicher

Foto: Privata, Lisen Sundgren och Charlotte Gawell

Kommentarer (2)Add Comment
lisens indiska spa o läppglans
trevlig artikel det gillar jag.
0
Skrivet av susanne södermark, februari 13, 2012
Tack för beröm Susanne!
Roligt att du gillar artikeln om Lisen! Vi gillar Lisen och hoppas få se många fler böcker av henne framöver!
Mvh/
Edit
Redaktionsbloggen
Skrivet av Redaktionsbloggen, februari 13, 2012

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy