Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Jordgubbsglass

Jordgubbsglass

Jordgubbsglass

JordgubbsglassGör smeten lagom tjock

JordgubbsglassKöp plastformar och fyll med glassmet

Läska dig med egen glass

En varm sommar går det åt mycket glass, särskilt om man har barn. Om du gör din egen glass blir den blir extra god, fri från tillsatser och du slipper slänga bär som blivit lite fula. Och så är det roligt också. Här är receptet.

Än är jordgubbssäsongen inte slut, men det är inte alltid bären är så snygga. Särskilt inte om man har köpt lite för mycket och inte orkar äta allt på en gång. I stället för att slänga dem, kan man då göra en urgod glass själv. Det enda som behövs är ett gäng glassformar av plast (finns att köpa på närmaste storköp) och ett bra recept.

En fiffig farmor i vår närhet kom på att koka vanlig bärkräm av jordgubbarna och fylla glassformarna med den innan de ställdes i frysen. Experimentet blev minst sagt lyckat. Barnen blev överlyckliga och receptet kan användas till vilka bär som helst. Snart kommer ju både hallon och blåbär...

Gör så här:

250 gram (cirka 5 dl) bär
4 dl vatten
1 dl strösocker (gärna ekologiskt)

Till redningen:
2 msk potatismjöl
4 msk vatten

Skölj och rensa bären. Blanda hälften med vatten och socker, koka upp och låt sjuda 5 minuter. Ta av kastrullen från värmen.
Blanda potatismjöl och vatten till redningen. Vispa ner i kastrullen i en fin stråle. Rör hela tiden, annars kan det bildas klumpar.
Koka upp hastigt under vispning och ta av kastrullen igen så snart krämen tjocknar. Låt den svalna.
Vänd ner resten av bären och häll upp i en skål.
Nu kan du antingen äta krämen med mjölk, eller fylla den i glasstrutar och ställa några timmar i frysen.

Text: Ingrid Kindahl

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy