Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Veckans recept: Laga flädersaft på mormors vis

Veckans recept: Laga flädersaft på mormors vis

fladerbarssaft-med-applen receptfladerbarssaft_recept Kinna JonssonVeckans recept:
Laga flädersaft på mormors vis

Tio veckor framöver publicerar vi recept som hjälper dig laga mat efter säsong. Nästa vecka Inlagda rödbetor!

I mormorsskafferi

Veckans recept är hämtade ur Boken I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert

Finns att köpa på Klefstad Förlag.

Saft från fläderblommor är mera vanligt än på fläderbär. Den äkta flädern (Sambukus nigra) har en blomställning som är platt, stor som en utsträckt handflata och får svarta bär på hösten.

När bären är frostnupna kokar vi saft. Är bären inte frostnupna kan du lägga dem i frysen ett dygn innan saften ska göras. Receptet kommer ursprungligen från mormors mormor Anna Ingvarsdotter från Österlen.

Fläderbärssaft anses vara feberdrivande. Vi dricker den något utspädd och het vid förkylning. Den hjälper!

Fläderbärssaft
2 l fläderbär
6 dl vatten
350-500 g socker
1 tsk citronsyra
NB

Gör såhär:
Klipp bären från skaften. Koka bären med vatten tills de saftat sig. Häll upp och låt självrinna genom silduk. Saften kokas upp. Sockret rörs i. Tillsätt citronsyra och NB. Häll på väl rengjorda, varma flaskor.
Tips! Viktigt att rensa bort de grövsta skaften där bitterämnen och mögelsvampar finns.

Av: Kinna Jonsson & Märtha Jonsson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy