Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/d30197/public_html/components/libraries/cmslib/spframework.php on line 101

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/d30197/public_html/components/libraries/cmslib/spframework.php on line 107

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/d30197/public_html/components/libraries/cmslib/spframework.php on line 644

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/d30197/public_html/components/libraries/cmslib/spframework.php on line 645

Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/d30197/public_html/components/libraries/cmslib/spframework.php on line 653
Veckans recept: Inlagda rödbetor
Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Veckans recept: Inlagda rödbetor

Veckans recept: Inlagda rödbetor

inlagda-rodbetor_inlagda-rodbetor_Kinna-JonssonVeckans recept: Inlagda rödbetor

Kinna-Jonsson_
Kinna Jonsson har tillsammans med sin mamma Märtha skrivit kokböcker med fokus på svenska råvaror.

Möt Kinna på EcoNow-mässan i Stockholm i helgen!

Tio veckor framöver publicerar vi recept som hjälper dig laga mat efter säsong. Nästa vecka Slånbärslikör!

I mormorsskafferi

Veckans recept är hämtade ur Boken I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert

Finns att köpa på Klefstad Förlag.

Rödbetor skördas efter behov och nu på hösten finns det lite större exemplar som lämpar sig fint för inläggningar. De stora skivar man med en sk legymkniv de små lägger man in hela som de är. Har du inte egna rödbetor brukar det finnas fina på Bondens marknad eller i livsmedelsaffärerna.

Rödbetorna ett härligt tillbehör till mat på vintern. Servera dem till smalmat som sylta, eller klassiker som pytt-i-panna och kalops. Gott att ha rödbetor till julbordet i en rödbetssallad dvs sillsallad utan sill.

Inlagda rödbetor
Omkr. 3 kg späda rödbetor
500 g socker per liter vatten
6 msk ättika 24% per liter vatten
natriumbensoat

Såhär gör du:
Skär av blasten ca 1 cm från rödbetan. Skär inte bort spetsen, för då tappar den sin färg.
Borsta och skölj dem i ljummet vatten. Koka dem mjuka.
Dra av skalen under rinnande kallt vatten medan de är varma. Ta bort spets och blast.
Små rödbetor konserveras hela. Större skivas med en legymkniv, från rot till topp.
Koka upp lagen och lägg i rödbetorna. Låt hela små rödbetor koka 5 min i lagen, skivade i ett par min.
Tillsätt natriumbensoat. Lägg på väl rengjorda, varma burkar.

Tips! Ta mer lag för stora rödbetor och mindre för skivade.

Av: Kinna Jonsson & Märtha Jonsson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy