Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Veckans recept: Kanelpinnar

Veckans recept: Kanelpinnar

mandelkakor_birgit_i_udden_340mandelkakor_birgit_i_udden_580Veckans recept: Kanelpinnar

Kinna-Jonsson_
Kinna Jonsson har tillsammans med sin mamma Märtha skrivit kokböcker med fokus på svenska råvaror.

Läs intervjun med Kinna Jonsson här>>

Under tio veckor publicerar vi recept som hjälper dig laga mat efter säsong. Nästa vecka pepparkakor!

i-mormors-bersa-fem-generationers-brod-bakverk-och-tartor

Veckans recept kommer från boken I mormors berså, fem generationers bröd bakverk & tårtor
Finns att köpa på Klefstad Förlag>>

Se filmen om hur kokboken blev till här>>

Här hittar du bakbord>>

Varför inte planera inför nyår redan nu. En hemgjord glass och de här kakorna är verkligen gott att servera som avslutning på nyårsmiddagen. Sen är kakorna mycket goda i sig på kaffebordet.

I mammas handskrivna vaxduksbok står det Trolle Ljungby vid receptet. Ofta skrev man in varifrån man fått receptet och att det är ett finare recept vittnar de ”dyrbara” ingredienserna om. Trolle Ljungby är ett av Skånes mest praktfulla renässansslott. Mest fascinerande tycker jag att historien om Trolle Ljungby Horn och pipa är. Den stora stenen är väl synlig från vägen där trollen sägs ha dansat. Horn och pipa finns utställda på slottet.

Kanelpinnar (Trolle Ljungby)
Ca 80 st
3 äggvitor
2 dl socker
200 g sötmandel
1 tsk kanel
Strösocker till utbakning

Såhär gör du:
Mal mandeln. Vispa vitorna hårt. Blanda alla torra ingredienser, rör ner vitorna lite i taget tills degen är lagom lös och något kladdig. Rulla ut i strösocker till fingertjocka längder. Skär i bitar som är ca 8 cm. Lägg på bakplåtspapper. Grädda i 175°C ca 8-10 minuter.

Tips! Helst ska kakorna ha en lite småseg i konsistens. Lägg en mjuk bulle i burken med kakor om de är för torra.

Av: Kinna Jonsson & Märtha Jonsson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy