Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Veckans recept: Sagosoppa

Veckans recept: Sagosoppa

sagosoppa_340sagosoppa_Kinna-Jonsson-580Veckans recept: Sagosoppa

Kinna-Jonsson_
Kinna Jonsson har tillsammans med sin mamma Märtha skrivit kokböcker med fokus på svenska råvaror.

Under tio veckor publicerar vi recept som hjälper dig laga mat efter säsong. Nästa vecka Korgbröd!

I mormorsskafferi

Veckans recept är hämtade ur Boken I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert

Finns att köpa på Klefstad Förlag.

Såhär i gråa november behöver kanske vardagen förgyllas. Varför inte servera en sagosoppa? Namnet sago kommer från sagogryn, ursprungligen en produkt från indonesiska palmer. Idag framställs sagogryn av tapioka, stärkelsegryn utvunna ur maniok (kassava).

Sett ur historisk synvinkel så nämns sagosoppan som tidigast i hovförtäringens räkenskaper 1738, skriver Jan-Öjvind Swahn i sin Mathistorisk uppslagsbok. Med andra ord en kunglig rätt. Och förr var Sagosoppa en kalasrätt som serverades med sviskon eller russin.

Sagosoppa
4 pers
1 ¼ l vatten
1 bit kanelstång
½ dl sagogryn
1 ½ dl russin
2 dl röd saft
(socker)

Vatten kokas upp med kanel, sagogryn och russin. Tillsätt socker och saft och låt koka tills grynen är genomskinliga, ca 15 min. Smaka av och servera med skorpor.

Tips! Att använda koncentrerad lingondricka ger både fin färg och god smak.

Av: Kinna Jonsson & Märtha Jonsson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy