Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Veckans recept: Potatistårta med citronsås

Veckans recept: Potatistårta med citronsås

potatistarta_340potatistarta_Kinna-JonssonVeckans recept: Potatistårta med citronsås

Kinna-Jonsson_
Kinna Jonsson har tillsammans med sin mamma Märtha skrivit kokböcker med fokus på svenska råvaror.

Läs intervjun med Kinna Jonsson här>>

Under tio veckor publicerar vi recept som hjälper dig laga mat efter säsong. Nästa vecka Sagosoppa!

i-mormors-bersa-fem-generationers-brod-bakverk-och-tartor

Veckans recept kommer från boken I mormors berså, fem generationers bröd bakverk & tårtor
Finns att köpa på Klefstad Förlag.

Se filmen om hur kokboken blev till här

Potatisloven har för länge sen försvunnit men inte traditionen att dryga ut kakor med potatis som man gjorde förr. Då hade man ofta glasyr på kakorna. Mormor skriver i sin bok att vätskan i glasyren kan vara vin. Här har jag valt ett rött vin och resultatet är vacker rosa tårta. En fräsch citronsås är pricken över i.

Potatis – tårta
16 bitar
100 g smör
300 g socker
3 ägg
150 g kokt riven potatis
150 g sötmandel
Till pannan:
10 g smör
2 msk stötta skorpor

Glasyr
1 msk franskt vin (rött)
2 tsk citronsaft
100 g socker

Rör smör, socker och äggulor tills det är pösigt. Riv mandel samt potatis och vänd ner i smeten. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner. Häll massan i en väl smord och bröad form eller gjutjärnspanna på 25 cm i diameter, grädda i 175°C omkring 30-40 min. Tårtan tas ut ur ugnen och får stå 10 min innan den stjälps upp. När den kallnat glaseras den och serveras med citronsås.

”När folkskolan infördes 1842 hade barnen potatislov på hösten, upp till två veckor. På en del orter hette det rovlov eller lingonlov. Då skulle barnen hjälpa till att bärga det sista av skörden innan frosten kom. De som bodde på en bondgård hjälpte till hemma, medan andra kunde få göra dagsverken”. Barnen behövdes som arbetskraft.*


Citronsås
8-10 pers
1 citron
1 dl vitt vin eller apelsinsaft
3 dl vatten
4 msk socker
3 strukna tsk potatismjöl
2 äggulor
1 ½ dl vispgrädde

Riv citronen så att endast det gula skalet följer med. Pressa ur saften. Vispa alla ingredienserna utom grädden i en kastrull och sjud under stark vispning tills massan tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa till såsen kallnar. Vispa grädden hårt och blanda ner den i såsen.

*Källa: Skolverket och Institutet för språk- och folkminnen.

Av: Kinna Jonsson & Märtha Jonsson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy