Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Stockholmare bra på att säsongsanpassa maten

Stockholmare bra på att säsongsanpassa maten

Narodlad-mat-580Narodlad-mat-160Stockholmare bra på att säsongsanpassa maten

Hela 83 procent av de boende i Stockholm säsongsanspassar sin matlagning, visar en ny undersökning från Lantmännen. I de mindre städerna i landet är siffran 75 procent. Anledningarna att välja råvaror efter säsong är främst smakmässiga, men även priset spelar roll.

 

Undersökningen visar att många konsumenter vill säsongsanpassa sin matlagning, men att det upplevs som svårt att veta när olika råvaror är som bäst.

En av orsakerna till att många väljer att äta efter säsong är upplevelsen att nyskördade råvaror smakar bättre. Det finns dock fler fördelar med att säsongsanpassa sin matlagning. Undersökningar visar att mat i säsong är mer näringsrik och dessutom ger en mindre klimatpåverkan eftersom odlingen följer naturens växlingar. Klimatpåverkan angavs bland de tillfrågade som den tredje viktigaste faktorn i valet av säsongsråvaror, efter smak och pris. Här var dock skillnaden stor mellan
de svaren i storstadsområde och mindre städer. Bland de tillfrågade i storstadsområde angav 17 procent att de ser klimatpåverkan som ett viktigt skäl till att säsongsanpassa sin matlagning, medan motsvarande siffra för boende i mindre städer endast är 3 %.

Undersökningen är gjord av Yougov under juli 2012 på uppdrag av Lantmännen.

Källa: Lantmännen.se

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy