Annons
Annons
Mat och Recept / Mat och Recept / Veckans recept: Slånbärslikör

Veckans recept: Slånbärslikör

Slanbar-580Slanbar-340Veckans recept: Slånbärslikör

Kinna-Jonsson_
Kinna Jonsson har tillsammans med sin mamma Märtha skrivit kokböcker med fokus på svenska råvaror.

Under tio veckor publicerar vi recept som hjälper dig laga mat efter säsong. Nästa vecka Kladdkaka med cola!

I mormorsskafferi

Veckans recept är hämtade ur Boken I mormors skafferi, fem generationers konservering dryck & dessert

Finns att köpa på Klefstad Förlag.

Första frosten – då är det dags att plocka alla bär som ska vara frostnupna då de får en mildare smak. Slånbär är ett sån’t bär. Orkar du inte vänta på frosten kan du plocka dem och lägga dem i frysen ett dygn. Resultatet blir ungefär detsamma.

Ena handen är full med rivmärken av slånbuskens vassa taggar, men det är det värt. En del av slånbären har redan lagts i sprit och socker för att bli likör andra ska användas till saft.

Slånbärslikör
37 cl brännvin
250 g slånbär
100 g socker

Såhär gör du:
Stick hål på bären. Lägg dem i en burk. Häll över spriten, därefter sockret. Låt stå i rumstemperatur 3-4 veckor. Skaka burken kraftigt varannan dag. Sila bort bären och häll likören på flaska.

Av: Kinna Jonsson & Märtha Jonsson

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy