Annons
Annons
Miljö / Miljö / Shoppa smart och rädda jorden

Shoppa smart och rädda jorden

Shoppa smart och rädda jordenShoppa smart och rädda jorden
Shoppa smart och rädda jorden

Om mänskligheten fortsätter med samma livsstil behövs två jordklot 2030. Det är slutsatsen i en rapport från Världsnaturfonden. Men utvecklingen går att vända – var med du också!

Här är sex enkla sätt att dra ditt strå till stacken:

• Kör inte bil i onödan. Välj en miljöbil nästa gång. Åk kollektivt eller samåk med grannar till jobbet.

• Handla närodlat. Köp inte frukt och grönsaker som rest jorden runt, välj mat efter årstid.

• Ät mer vegetariskt. En köttfri dag i veckan är en bra start.

• Fynda på loppis, leta vintagekläder och byt barnkläder och leksaker med varandra.

• Se över energitjuvarna hemma: Täta, isolera och dra ner. Stand by-läge på hemelektronik är förbjudet! Har du inte redan bytt till lågenergilampor är det hög tid.

• Sortera sopor. Du kommer att bli förvånad över hur lite som är sopor och hur mycket som går att återvinna.

Världsnaturfondens rapport ”Living Planet Report 2010” är ingen uppmuntrande läsning. Rapporten är en kartläggning av tillståndet på jorden och mynnar ut i slutsatsen att om vi fortsätter med dagens livsstil behövs ett extra jordklot år 2030…

De tio länder som har det högsta ekologiska slitaget per person är Förenade Arabemiraten, Qatar, Danmark, Belgien, USA, Estland, Kanada, Australien, Kuwait och Irland. Sverige hamnar på 13:e plats. I ”minstingligan” finns bland annat Bangladesh och Malawi. Hälften av fotavtrycket beror på koldioxidutsläppen.

– Vi efterlyser ett starkt ledarskap både på global och lokal nivå och beslutsfattare som är beredda att ställa om samhället mot hållbarhet. Två glasklara budskap för oss i den rika världen är att vi måste bort från fossilberoendet och äta mer vegetarisk mat, säger Peter Westman, naturvårdschef på Världsnaturfonden WWF.

Rapporten – som produceras vartannat år – ges ut i samarbete med Zoological Society of London och Global Footprint Network. En del handlar om Living Planet Index som mäter hälsotillståndet för 8 000 populationer av 2 500 arter.

Nedgången är 30 procent sedan 1970. Värst drabbade är tropiska sötvattensarter som rasat med cirka 70 procent – vilket är mer dramatiskt än för andra arter på land och i havet. Förlusten av biologisk mångfald i fattigare länder i tropikerna är djupt allvarlig.

Det är lätt att känna sig uppgiven när sådana här rapporter publiceras. Men samtidigt står det klart att det faktiskt har betydelse vilka personliga val vi gör.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy