Annons
Annons
Miljö / Miljö / Klimatförändringar göder ogräset

Klimatförändringar göder ogräset

OgräsOgräs

Klimatförändringar göder ogräset

Så bekämpar du ogräs utan gift:

• I stället för att köpa kemiska produkter – lägg pengarna på ett bra, ergonomiskt ogräsjärn. Helst med långt skaft, så skonar du ryggen.

• Bladlöss spolas bort med en hård stråle från vattenslangen. Eller blanda såpvatten (en del såpa, nio delar vatten) och spruta på växten. (Varför det fungerar så bra som det gör är oklart, förmodligen halkar lössen av bladen…)

• Håller kirskålen på att ta över trädgården? Pröva med att plantera in spansk körvel, som är en flerårig, mjukt hårig ört med stark aromatisk doft. Den är den enda växt som är kan ta upp kampen med kriskålen.
Arten är härdig upp i Svealand och den kan bli upp till 150 cm hög.

Ändrat klimat får oväntade effekter. När luften och jorden blir varmare, har växterna längre tid på sig att sprida sin frön. Framför allt är det ogräset som drar nytta av det.

Det varmare klimatet får till följd att årets varma period blir längre. Växterna blommar längre och kan mångdubbla sin avkomma innan vintern äntligen kommer. De växter som anpassar sig snabbast till de nya förhållandena i naturen är ogräset. Klöveroxalis är ett exempel på rariteter som tidigare odlades i Botaniska trädgården i Uppsala. Nu har den börjat sprida sig okontrollerat.

Den giftiga murgrönan är ett annat exempel. Den härstammar från Nordamerika där den sprider sig kraftigt bland annat i skogarna. Botaniska trädgården odlar den sedan många år och gör så fortfarande, men numera hålls den under sträng uppsikt. Det görs bland annat genom att trädgårdsmästarna sticker ned metallplåtar runt rabatten för att rötterna inte ska förgrena sig. På vissa håll i Centraleuropa har giftväxten plötsligt börjat sätta frö och riskerar därmed att spridas okontrollerat.

Ytterligare ett exempel: ambrosiamalört, en annan nordamerikansk växt, sprider sig nu kraftigt i Europa. Ambrosiamalörten är ett ettårigt ogräs som blommar i augusti. Det betyder att den behöver en mild höst eftersom det dröjer två månader innan fröna utvecklas.

Källa: DN

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar