Annons
Annons
Miljö / Miljö / Äventyrare städar världens största berg

Äventyrare städar världens största berg

Clean_MountEverestClean_MountEverest_340
Äventyrare går ihop och städar upp Mount Everest

Mount Everest är världens högsta berg mätt till meter över havet.
Berget ligger på gränsen mellan Nepal och Tibet, Kina, i bergskedjan Himalaya och är 8 848 meter högt
Svenska goodwill-ambassadörer:
  • Renata Chlumska (Everest 1999 och äventyrare)
  • Fredrik Sträng (Everest 2006 och äventyrare) 
  • Lars Cronlund (Everest 1991).

År 1953 bestegs Mount Everest för första gången av Sir Edmund Hillary och Tenzing Norgay Sherpa

Idag har ca 4000 personer nått världens högsta punkt!

Projektet genomförs under perioden april-maj 2011

 

Internationella och svenska äventyrare går ihop för att rädda Mount Everest från att bli världens högst belägna soptipp. Åtta till tio ton skräp kommer att fraktas ner från 8 500 metersnivån till baslägret på 5 450 meters höjd, där det kommer att källsorteras och omhändertas.

Ett komplett sophanteringssystem kommer att byggas kring vandringslederna och berget för att långsiktigt lösa problemet.

Mount Everest är listat av Unesco som World Heritage Site (världsarv), och för att bevara områdets unika karaktär och säkerställa att Nepal även i framtiden förblir ett attraktivt turistmål för äventyrare och naturälskare, måste Mount Everest helt enkelt städas upp.

"Inget engångsprojekt, vi bygger infrastruktur"

Detta kommer inte att bli ett engångsprojekt, utan tanken är att Nepal med hjälp av projektet ska kunna bygga upp en infrastruktur för att systematiskt hantera nedskräpningsproblematiken och därigenom säkerställa att denna unika miljö finns kvar för framtida generationer.

Huvudmän för projektet är dels ECO Himal, en Österrikisk/Nepalesisk ideell organisation som bedriver utbildning och projektledning i bergsområden i Nepal sedan 20 år tillbaka, dels Everest Summiteers Association, som är de nepalesiska bergsbestigarnas fackliga organisation.

"4000 personer har nått jordens högsta punkt"

Den enorma ökningen av besökare till området de senaste tjugo åren har inneburit att den känsliga miljön utsätts för långtgående negativa effekter framförallt i form av en mycket allvarlig nedskräpning, dels på själva Mount Everest men även i dalgångar och byar utmed den åtta dagar långa vandringsvägen till Mount Everest basläger.

Trenden är fler bestigare för varje år. Varje person som ska upp på toppen kräver en betydande apparat av personal och utrustning, naturen klarar inte av ytterligare tusentals besökare på toppen utan att förvandlas till en skräphög.

I takt med dessa ökade miljöproblem har insikten börjat infinna sig lokalt om behovet av att införa ett för framtiden miljömässigt hållbart avfallssystem för såväl klätterexpeditioner till Mount Everest som för alla övriga vandringsturister till regionen, det som saknas är pengar och kunskaper kring avfallshantering.

"Installation av avfallsstationer längs vandringsleden"

Parallellt med städoperationen är projektets målsättning även att installera ett antal avfalls och
återvinningsstationer längs med vandringsleden till Mount Everests basläger. Dessa stationer tillsammans med ett miljömässigt hållbart regelverk som regeringen kommer att införa från och med våren 2011 ska gälla alla framtida besökare till regionen och kommer att utgöra grunden i ett heltäckande avfalls & sophanteringssystem.

Målet är att ge de lokala byarna och dess befolkning utbildning så att de själva ska kunna ansvara för handhavandet av dessa avfallsstationer och själva kunna återvinna och omhänderta biologiskt nedbrytbara och återvinningsbara avfallsprodukter. Vissa metaller, plast och annat mer komplicerat avfall skickas vidare till Kathmandu där det kan säljas med förtjänst till befintliga återvinningsföretag för vidare hantering.

Det övergripande syftet med projektet är att säkerställa att såväl morgondagens klätterverksamhet på Mount Everest som turismen till hela regionen i framtiden kan bedrivas av lokalbefolkningen på ett miljömässigt och ekonomiskt hållbart sätt.

Kommentarer (3)Add Comment
Äntligen!
Bravo! En aktion från rätt håll :)
0
Skrivet av liseotte wetterstrand w, januari 28, 2011
...
Bra!!! Egentligen är jag förvånad över att inga krav har ställts tidigare på att varje expedition ska ta hand om sitt eget avfall. Men det här verkar ju vara ännu bättre faktiskt. Kul!
0
Skrivet av Elisabeth Askvärn, januari 28, 2011
Grönare än resten av världen, size doesn't matter!
Insatsen påvisar självklarhet och naturligt engagemang. Faktum är att resten av världen bryr sig inte. USA tvättar med klorin, återvinner minimalt på landsbygden och tankar helst bensin, värmer upp med kol och kyler med freon. Skrämmande men sant. Det är lite så att Sverige ligger mååånga år före resten av världen i att tänka lokalproducerat och samåka. Snart får vi med alla men det är väldigt likt trenden som hällt på sedan början av 90-talet.

Lokaler.nu satsar på Grönt-tema och inser att vi tillsammans kan få alla fastighetsägare, anslutna till Lokaler.nu, kan köpa och samordna för grönare miljö.
Ring så pratar vi!!
0
Skrivet av Lokaler.nu, februari 08, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy