Annons
Annons
Miljö / Miljö / Begravning på nätet

Begravning på nätet

Begravning på nätet redan i höst

Nu kommer nättjänsten som gör det möjligt att vara med på en begravning för den som annars skulle behöva resa långt för att ta ett sista farväl.

Stockholms kyrkogårdsförvaltning arbetar på att införa en webbtjänst för begravningar på nätet. För många kan det kännas märkligt att delta i ceremonin efter en anhörig eller vän på avstånd, men det kan också vara ett utmärkt alternativ att inte behöva resa långa sträckor.

– Går allt som det ska får vi det här uppdraget och siktar på allhelgonahelgen som är en av de största och medialt mest intressanta helgerna för oss, säger Mats Larsson vid Stockholms kyrkogårdsförvaltning till TT.

Just nu arbetar ett it-företag på att lösa tekniken, sedan återstår att lösa frågan vem som ska stå för tjänsten – kyrkogårdsförvaltningen eller begravningsbyrån?

I USA har intresset för webbsända begravningar ökat markant den senaste tiden och där finns ett flertal företag som säljer programvaror till begravningar.

Esbjörn Hagberg är biskop i Karlstads stift. Han ser inga teologiska hinder för att låta begravningsgäster ta del av ceremonin via webben.

– Sedan är det aldrig detsamma att vara betraktare som att vara närvarande, se kistan med egna ögon och få dela sorgen. Jag kan se psykologiska skäl till att vara på plats, säger han.

Källa: TT

Kommentarer (1)Add Comment
...
Otroligt intressant! Jag vågade inte tro att man låg så långt fram i den typen av tänkande. Kan det faktum att Stockholm har en borgerlig (icke-kyrklig) huvudman för begravningsverksamheten ha något med saken att göra? Eller kommer initiativet från Svenska kyrkan?
0
Skrivet av Outi, februari 09, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy