Annons
Annons
Miljö / Miljö / Katterna kollar klimatet

Katterna kollar klimatet

kattkatt

Katterna kollar klimatet
Vad är det senaste inom reproduktionsforskningen på katt? Ingen aning svarar säkert de flesta. Men den forskningen kan bidra till kunskap inom ett betydligt hetare område: klimatforskningen.

Det finns forskare som brinner för katter. Eva Axnér, veterinär och forskare på kattens reproduktion vid SLU i Uppsala, är en av dem. Hon har visat att katten är en av våra viktigaste klimatmarkörer. Med sin när- eller frånvaro vittnar olika slags vildkatter om naturens hälsotillstånd. Är det dåligt, får katterna färre ungar. I Norden gäller det framför allt lodjur.

–    Jag tar reda på lodjurens hälsotillstånd genom att samla in basdata om dem, till exempel ålder vid könsmognad, testikelstorlek och vilka säsongsvariationer som finns, säger Eva Axnér.

I Sverige minskar just nu antalet lodjur i Norrland, medan det ökar i Stockholms län där det nu beräknas finnas mellan 30 och 35 lodjur, visar den senaste inventeringen som gjorts av länsstyrelserna i samarbete med Svenska Jägarförbundet. Lodjuret har de senaste åren blivit vanligare i Värmland, Västmanlands och Uppsala län. I Uppsala län finns omkring 150 lodjur.

Det finns fler anledningar att forska på kattens reproduktion. En är att bevara utrotningshotade arter. Eva Axnér har deltagit i ett arbete som gått ut på att försöka inseminera en amurleopardhona som lever tillsammans med en hanne Nordens Ark utanför Borås. Några ungar har inte fötts naturligt. Amurleoparden har sin naturliga hemvist i Ryssland, Kina och Korea. Totalt finns det bara mellan 30 och 50 exemplar kvar i världen.

–    Ännu har inseminationerna inte lyckats. Men eftersom arten är genetiskt viktig, har vi sparat sperman för att kunna använda den i framtiden. Utomlands har man redan gjort försök med embryoöverföring, säger Eva Axnér.

Eftersom det är svårt att forska direkt på vilda djur, använder Eva Baxnér ofta tamkatter i sin forskning. Det underlättas av att alla kattdjur har liknande reproduktionsfysiologi.

Text: Ingrid Kindahl

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy