Annons
Annons
Miljö / Miljö / Sverige satsar på Arktis

Sverige satsar på Arktis

Sverige satsar på Arktis

Vid riksdagsdebatten om svensk utrikespolitik avslöjade utrikesminister Carl Bildt att regeringen kommer att presentera en svensk strategi för bevarandet av Arktis.

I vår övertar Sverige ordförandeskapet i det arktiska rådet och får därmed en nyckelroll i att samordna detta alltmer strategiska område. Inför detta kommer regeringen under våren att presentera en svensk strategi för Arktis, skriver tidningen Miljöaktuellt.

Carl Bildt talade särskilt om vikten av att skydda miljön i de arktiska områdena och att närheten till Sverige innebär att det är en ”utmaning av starkt växande betydelse”.
– Inte minst genom klimatförändringar blir de arktiska frågorna allt viktigare för det internationella samfundet. För Sverige är det centralt att den känsliga naturen i området kan skyddas.

Bodil Ceballos (MP) gladdes åt att Sverige nu engagerar sig i bevarandet av Arktis.

– Jag utgår från att ministern inte bara menar den synliga naturen, det vill säga istäcket, utan också de naturresurser som gömmer sig därunder, sa Bodil Ceballos.

– All olja och all gas som inte utvinns är en vinst för klimatet och mänskligheten. Därför vore det av yttersta vikt att komma överens med övriga länder om att freda Arktis mot exploatering.

Källa: Miljöaktuellt

Kommentarer (1)Add Comment
Bra!
Detta låter mycket bra! I alla fall om vi gör som Ceballos säger! Håller med henne helt och fult
Christian Linnér
Skrivet av Christian Linnér, april 17, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy