Annons
Annons
Miljö / Miljö / Insektsmedel för djur

Insektsmedel för djur

Häst med förHäst med förfoto:Ellen Blanck

Hjälp mot hästens sommarplåga
Tidningen Häst och Ryttare har testat tre olika insektsmedel avsett för häst. Resultatet är att medlen fungerar halvbra. Ett av de testade medlen var giftigt. Men det finns också ett recept på hemmagjort insektsmedel.

Sommartid plågas hästar och många andra djur av flugor, myggor, knott och annat vedervärdigt. På marknaden finns en del medel som man sprayar på sin häst eller gnider in med svamp.

Den utmärkta tidningen Häst och Ryttare (medlemstidning för Svenska Ridsportförbundet) har testat tre olika medel: Equimin, Renons och Ultra Shield. Renons är så pass giftigt att behandlade djur enligt tillverkaren själv inte får gå till slakt.

Medlen testades av ett antal hästägare, som fick ge sina personliga kommentarer. Bäst betyg fick Ultra Shield – som dock inte får användas på föl. På vuxen häst hade medlet viss effekt, men inte under så lång tid som hade angetts. Övriga två medel uppgavs ha relativt dålig effekt och Equimin uppgavs dessutom lukta illa.

Den som vill försöka blanda till sitt eget insektsmedel, hälla på sprayflaska och spraya sin häst kan pröva det här receptet:

0,5 l vinäger
1 l vatten
1 hel vitlök
1 kryddburk rosmarin

Skär vitlöken i bitar. Lägg alla ingredienser en kastrull och låt småputtra någon timme. Låt kallna i kylen ett dygn. Sila och fyll på med 1 liter vatten. Fyll på sprayflaska. Kan användas både på häst och hund.

Kommentarer (1)Add Comment
Detta ska jag pröva!
Spännande! Jag har verkligen svårt att använda giftiga medel i kampen mot insekter. Tack för bra tips!
Redaktionsbloggen
Skrivet av Anna Karlsson, juli 12, 2009

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar