Annons
Annons
Miljö / Miljö / Los Angeles räddar sjöfåglar med nytt påsförbud

Los Angeles räddar sjöfåglar med nytt påsförbud

Pelikaner-räddas av plastpåsförbudetPelikaner-räddas av plastpåsförbudetLos Angeles räddar sjöfåglar med nytt påsförbud

Vi svenskar gör av med i genomsnitt 300 plastpåsar per år, det vill säga nästan en påse om dagen per vuxen person.
Det kan räknas som lite jämfört med övriga Europa där siffran är 850 stycken påsar per vuxen.

Biobags
Ett bra alternativ: Biologiskt nedbrytbara avfallspåsar 20L från Jordklok.se

Inga plastkassar i matvarubutikerna. Detta blev verklighet i Los Angeles i förra veckan, när stadens kommunfullmäktige nära enhälligt röstade igenom förslaget om ett förbud av plastpåsar i stadens matbutiker.

Flera länder har förbud eller restriktioner liknande detta, bland annat Kina, Italien, Spanien, Irland, och Australien. Även om vi inte är nära något liknande i Sverige, så finns det både miljömässiga och ekonomiska vinster att göra på att ta det egna initiativet att slopa plastkassen.

Plastpåsarna kostar hushållen hundratals kronor årligen

I de flesta svenska matbutiker kostar påsarna två kronor styck, vilket gör att vi i Sverige lägger 600 kronor per år och person bara på plastpåsar. I ett hushåll med två vuxna blir det alltså 1200 kronor. Känns det som att du får valuta för pengarna? I annat fall kanske det är läge att införskaffa en bra tygkasse istället. Det finns många olika färger och former att välja på, av material som lätt går att vika ihop så litet att påsen går ner i en vanlig ficka.

Varje år dör över en miljon sjöfåglar av plast i våra hav

Det vanligaste argumentet från gemene man för att köpa påsarna i butiken är att ”något måste man ju ha att slänga soporna i”. Frågan är dock om tvåpersonshushållet verkligen slänger 600 fulla soppåsar per år – det är nästan två påsar om dagen. För detta ändamål finns dessutom särskilda soppåsar att köpa, till ett betydligt billigare pris än butikspåsarna. Dessa är ofta tunnare och har krävt mindre plast i tillverkningen.

Förutom att produktionen av plastkassar konsumerar stora mängder olja, och släpper ut massor av koldioxid så är plastpåsarna en stor miljöfara för våra hav. I Stilla havet finns idag ett område dubbelt så stort som Texas som är ett enda plasthav av påsar, flaskor och andra förpackningar.

Själva nedskräpningen är inte det enda problemet. En flytande plastkasse ofta misstas för maneter av fiskar, fåglar, valar och delfiner. Varje år dör mer än en miljon sjöfåglar och 100 000 havslevande däggdjur då de ätit plast.

3 snygga alternativ till plastpåsen

Alternativ-till-plastkassen-520

  1. Fairtrade-tillverkade korgar som får dig att känna dig som på marknaden. 375 kr hos Just Africa
  2. Svart/vit kasse från Envirosax. Tillverkad av vattentät polyester. Finns i trepack 199kr på Hållbar.se
  3. Lyxkassen som blir snyggare med tiden. Ofodrad skinnkasse WERA från Åhlens, 895kr

Av: Jenny Brolin
Foto: Sxc.hu/hållbar.se/JustAfrica/Åhlens.se

Kommentarer (1)Add Comment
Bort med plastpåsarna!
Äntligen! Väntar bara på att det ska hända i Sverige, det måste till ett förbud eftersom medborgarna är likgiltiga inför konsekvenserna.
0
Skrivet av Marklund, juni 03, 2012

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy