Annons
Annons
Miljö / Miljö / Permakultur skapar flöden på Kosteröarna

Permakultur skapar flöden på Kosteröarna

Solros Kosters trädgårdarGurkor Kosters trädgårdarPermakultur skapar flöden på Kosteröarna
Helena och Stefan von Bothmer driver Kosters Trädgårdar med fokus på hållbar utveckling. Med sin filosofi vill de skapa en harmonisk integration mellan människan och naturen. De kallar det permakultur.

Helena von BothmerHelena von Bothmer

– Det handlar om att se flöden. Om att effektivisera verksamheten och inse att människor och saker kan ha flera olika användningsområden som skapar bättre möjligheter och roligare arbetsmiljö, säger Helena von Bothmer.
Himlen är blå och jag har tagit mig ut till de vackra Kosteröarna. Aktiviteten är i full gång och några volontärer står och rensar ogräs. Cafépersonalen står och plockar sallad som ska användas vid lunchen och jag träffar Helena von Bothmer i ett växthus där gurkorna hänger i taket och färska tomater ligger i korgarna.
– Permakultur är ett planeringsredskap. Ett exempel är att ha rabatter som är krökta och följer solen. Det är en lite detalj som gör det lättare. Eller att utnyttja grodorna i den närliggande dammen som gör en massa nytta och äter upp skadedjur, säger hon när jag ber henne ge exempel på permakultur.

"Jag lägger lite pengar på dyrare krukor som kan användas i flera år"

Begreppet permakultur myntades på 1970-talet av Bill Mollison och David Holmgren på Tasmanien. Det betyder hållbar odling.
Permakultur är ett praktiskt sätt att minimera de negativa ingreppen på jorden genom att ta tillvara på resurser och tänka i kretslopp.
För mer info: www.permakultur.se

Det började 1993. Helena och Stefan började bygga på sin vision ute på Sydkoster. En handelsträdgård som också ska vara en mötesplats och restaurang. Nu är Kosters Trädgårdar ett självklart val för sommargästerna, men de har också påverkat omgivningen genom sitt förhållningssätt. Miljömedvetenheten har höjts ute på öarna.

Kosters trädgårdar 
Startades 1998 av Helena och Stefan von Bothmer.

Är en ekologisk handelsträdgård med tillhörande restaurang på Sydkoster
.
Har varje sommar volontärer från hela världen genom nätverket WWOOF - World Wide Opportunities on Organic Farms.
Läs med på www.kosterstradgardar.se

Annika LarssonAnnika Larsson gör sin rehabilitering på Kosters trädgårdar

Permakultur är inget nytt begrepp. Trots det är det ganska ovanligt i Sverige. Permakultur betyder bestående odling och handlar i grunden om att skapa ett hållbart förhållningssätt där man tar vara på natur och använder de förutsättningar som finns.
– Ett bra exempel är krukor. Jag kan köpa in små plastkrukor för bara några ören. Men de kan bara användas en gång. Det känns fel så istället lägger jag lite pengar på dyrare krukor som kan användas i flera år, säger Helena.

Men permakultur handlar inte bara om naturen, utan lika mycket om de som vistas i den.
– Vi försöker se till att två plus två blir fem. Vi vill att alla ska vara delaktiga i vår vision och känna att de är en del av den. Det skapar en helt annan meningsfullhet, säger Helena.
Mångfald är en annan lösning. För Kosters trädgårdar är långt ifrån bara en handelsträdgård. Helena och Stefan anordnar kurser i feng shui, håller konstutställningar, vinprovningar och danskvällar. Syftet är att skapa en plattform för möten mellan människor.

– Målet är en harmonisk integration mellan människan och naturen. Men vill också få ut mer av livet. Det finns så många möjligheter. Ofta kan vi samordna projekt som förstärker varandra. Vi vill utnyttja vårt läge, naturresurserna, den lokala turismen och skapa ett samspel men samtidigt använda lite men att få ut mycket, säger Helena.

Helena återkommer till att prata om flöden. Att koncentrera sig på vad saker och ting behöver och samtidigt kan ge. Då hamnar saker och träd och människor på den plats där de är bäst lämpade och ett effektivt nätverk skapas.

– Det handlar också mycket om att fördröja flöden. Att vi samlar in regnvatten och använder till att vattna med är ett sätt att fördröja. Men det kan också handla om att få folk att flanera i trädgården och få en längre upplevelse.

Äpplen på Kosters trädgårdar

Men varför är inte ni normen för hur man driver en handelsträdgård?
– Ja, det är ju märkligt. Jag tror att många använder sig av samma metoder som vi gör, men att det inte finns en uttänkt teori bakom det. Att allt inte är ekologiskt tror jag har med samhällsutveckling att göra. Energin var billig efter andra världskriget och man gjorde gödsel av kvävet som tidigare användes till bomber. Samtidigt skulle man befria människan från det fysiska arbetet eftersom det var lägre status. Det tror jag är Europas undergång, säger Helena.

Något som Kosters trädgårdar har sett direkta konsekvenser av. De jobbar också med trädgårdsrehabilitering i samarbete med terapeuter.
– Jag tror det är bra att rehabiliteras i naturen genom att jobba i en trädgård. Men betalningsvilligheten från Försäkringskassan är lika med noll, säger hon.
Helena och Stefan kämpar på. Med att påverka lokalt och globalt, att få besökarna och bortse från trender och i stället börja tänka kretslopp. Allt i ett ”kreativt kaos” som de utrycker det själva.

Emil Sergel

Text och foto: Emil Sergel

Kommentarer (1)Add Comment
Så intressant!
Ert "koncept" låter så fint. Kan man komma på studiebesök? Övernattning i er regi?
Jag skall delta i en studiecirkel i permakultur som börjar imorgon i Lindesberg.
Hälsningar K

0
Skrivet av Kerstin Bergdahl, januari 30, 2012

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy