Annons
Annons
Miljö / Miljö / Hon odlar antikroppar i glada getter

Hon odlar antikroppar i glada getter

Lovisa Hessle BergmanLovisa Hessle BergmanHon odlar antikroppar i glada getter

Omsorgen om djur och miljö ligger bakom affärsidén att starta en antikroppfarm. Lovisa Hessle Bergman levererar antikroppar till bioteknikindustrin, som hon har fått från glada getters blod. Bilden: Lovisa Hessle Bergman med sina "anställda"

I förstone ser det ut som en getfarm. Men det är fel – Lovisa Hessle Bergman, molekylärbiolog med doktorstitel i medicinsk genetik, har startat en antikroppfarm, Capra Science utanför Ängelholm. Hon har stått i labb större delen av sitt vuxna liv och varit fascinerad av sin forskning. Däremot var hon inte så förtjust i forskarmiljön. Hon vill vistas i naturen bland djur, och det gör hon nu. Tiden i labbet har minimerats.

Idén om att starta en farm för blodgivande getter fick hon när hon forskade i USA för några år sedan.

– Jag såg att det är stor efterfrågan på antikroppar, och läkemedels- och bioteknikindustrin, som köper antikropparna, blir allt mer medveten om djurskydd och miljö. De blodgivande getterna ska inte behöva vara i laboratoriemiljö. Hos mig kan de skutta omkring och beta på markerna precis som de vill, säger Lovisa Hessle Bergman.

Verksamheten startade för två år sedan, och nu har hon ett 50-tal getter. De är uppdelade i en avelsbesättning och en blodgivarbesättning.

– De som är dräktiga ska inte behöva ge blod. De får ta hand om sina killingar i stället, säger Lovisa Hessle Bergman.

De som ger blod tappas på två-tre deciliter en gång i månaden. Getter har bra kärl i halsen, som är lätta att sticka i. Det hela sker under överinseende av en veterinär som Lovisa Hessle Bergman samarbetar med. Efter blodgivningen blir det godis som tack. Till getterna, alltså.

Lovisa Hessle Bergman tar sedan blodet till sitt eget labb på gården utanför Ängelholm för att processa fram antikropparna. Sen skickas de med post till kunderna, som förutom läkemedels- och bioteknikbranscherna också finns i universitetsvärlden. Där utgör antikropparna förbrukningsvara och används inom allt från diagnostik till cancerforskning.

– Antikropparna som bildas i getterna är viktiga för människor och kan inte framställas utan djuren. Då är det desto viktigare att djuren behandlas på ett etiskt och miljömässigt korrekt sätt, anser Lovisa Hessle Bergman.

Finansieringen har skett via EU-bidrag och banklån, och nu växer omsättningen år från år – trots lågkonjunkturen. Lovisa Hessle Bergman tror stenhårt på sin idé och ser expansionsmöjligheter åt flera håll. Hon bor själv med sin familj på gården och har stallet, labbet och hemmet samlat på en plats. Hon får vara ute bland djuren och bygga upp sitt företag efter eget huvud.

Text: Ingrid Kindahl

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar