Annons
Annons
Miljö / Miljö / September – nu är det dags för skördefest

September – nu är det dags för skördefest

September – nu är det dags för skördefest

Sällan är trädgården vackrare och mer frodig än på eftersommaren och tidiga hösten. Men det är en skönhet i vemod – hösten står för dörren. Här är några trädgårds-kom-ihåg inför september.

• Skörda grönsakslandet. Varefter du skördar kan du täcka jorden med gräsklipp, grönsaksblast och annat trädgårdsavfall (fast helst inte ogräs). Det blir mums för maskarna i vinter och du har en fin jord att utgå ifrån när vårbruket börjar.
• Fått mer än du orkar äta upp? Dela med dig av godsakerna. Dagis och förskolor brukar bli överlyckliga om de får äpplen som är garanterat obesprutade. Vänner och kolleger likaså.
• Rengör och se över redskapen. Lite symaskinolja piggar upp sekatören, slipa saxarna på gräsklipparen och andra vassa redskap, tvätta av trädgårdsmöblerna inför vinterförvaringen.
• Dela perenner som blivit för stora. Man kan gå ganska hårt fram med spaden, det mår de flesta bara bra av.
• Plantera lökar! Lökar ska planteras på ett djup som är tre gånger lökens diameter. Hellre lite för djupt än för grunt, då riskerar du inte att löken fryser bort.
Använd gärna ett lökjärn, det underlättar om jorden har blivit tung av höstens regn.
Ett sätt att förlänga vårens löksäsong är att plantera varannan lök upp och ner – då tar det längre tid för rötterna att rota sig och du får nya blommor när de första har blommat över.
• Vid höstplantering av perenner kan du även passa på och sätta ner några lökar i samma grop. Så slipper du gräva en gång till.
• Du som ingen trädgård har kan sätta lökar i en stor kruka på balkongen. Det går utmärkt att sätta flera sorters lökar på olika nivåer i samma kruka. Läs på förpackningen hur djupt löken ska sättas. Exempel: tulpaner sätter du djupast, i lagren ovanför narcisser och krokus och överst snödroppar. Du har blommor från mars till långt in i maj/juni.
• Börja ta in växter som inte är härdiga innan första frostnatten. Har du en ljus, frostfri källare eller veranda är det en perfekt plats för att övervintra växterna.
Text: Annika Rosell

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy