Annons
Annons
Miljö / Miljö / Obama söker inspiration i Umeå

Obama söker inspiration i Umeå

Obama söker inspiration i Umeå

I dag, onsdag, kommer president Barack Obama inte själv till Umeå. I stället har han skickat USA:s ambasasadör Ryan Koch på studiebesök till Dåva kraftvärmeverk för att lära sig mer om hur man förvandlar hushålls- och industriavfall till nyttig fjärrvärme.

– Det känns givetvis hedrande och visar att våra investeringar på Dåvamyran är mer än en angelägenhet för Umeå med omnejd, säger Göran Ernstson, vd och koncernchef på Umeå Energi. Med prestige- och gränslösa kunskapsutbyten som detta skapar vi gemensamma förutsättningar för en grön framtid.

Kraftvärmeverket Dåva 1 i Umeå förvandlar hushålls- och industriavfall till nyttig fjärrvärme med en teknik som väcker uppmärksamhet världen över. Och nu vill alltså även USA lära sig mer om den.
– Vi har skickliga medarbetare som är experter inom avfallsområdet och den kunskap de har sprider vi gärna vidare. Bland annat samarbetar vi med kollegor i Sydkorea, Kina och Chile, berättar Göran Ernstson.

Nästa år tar Umeå Energi nästa stora steg i sin långsiktiga klimatsatsning och inviger Dåva 2. Det är ett biobränsleeldat kraftvärmeverk för el och fjärrvärme som i stort sett eliminerar Umeå Energis behov av olja i bränslemixen.
Biobränslet tas i huvudsak från regionen, vilket bidrar till sysselsättningen inom skogs- och transportnäringen i Norrlands inland.

Läs fler artiklar här

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar