Annons
Annons
Miljö / Miljö / Pär valde en grön karriär

Pär valde en grön karriär

Pär Andersson valde en grön karriär
Pär valde en grön karriär

Som 20-åring började Pär Andersson på Kalmar Högskola för att läsa miljöteknik. I dag hjälper han företag och organisationer att utveckla deras miljöarbete. Här berättar Pär varför han har valt att göra grön karriär.

Pär Andersson
Pär Andersson är nyutbildad miljöingenjör

För fem år sedan bestämde sig Pär Andersson att miljöproblem var något att satsa på för honom. År 2004 började han och 14 andra kurskamrater på Kalmar Högskola.
−    Jag läste Miljö Design Management, ett finare begrepp för miljöteknik.
Det handlar om hur man kan hjälpa företag och organisationer med att utveckla deras miljöarbete. Det kan till exempel handla om att ta fram en ny miljöbil.

Utbildningen gav Pär både kunskap och erfarenhet. Praktik hos olika företag blandades med teori i klassrummet. Som student blir man ofta studietrött, men praktiken höll motivationen uppe.
−    Ibland kändes det som att man bara studerade för att få betyg, praktiken tar dig till verkligheten och påminner varför man går den här utbildningen.

"Miljöintresset bland studenter ökar"

Innehållet var alltså bra men intresset för miljön verkade inte öka bland nya studenter. Miljö Design Managment på Kalmar Högskola lades ner året efter att Pär gick ut.
−    Utbildningen i sig var inte dålig men miljöintresset för tre år sedan var inte lika stort som i dag.
Kalmar Högskola erbjuder i dag programmet Miljöanalytiker. Utbildningen är lik den Pär gick och ger dig samma förutsättningar att lyckas som miljöingenjör.
−    Kalmar är en fantastisk liten stad som jag trivdes hur bra som helst i. Jag rekommenderar verkligen deras högskola.
Pär gillade att utbildningen gav honom bred kunskap om ämnet. Han menar att om man vill specialisera sig kan man göra det på egen hand, det viktiga är att bygga en grund att stå på.

Efter tre år var Pär redo att ge sig ut på arbetsmarknaden, men då var året 2008 och finanskrisen gjorde saken svår.
−    Det var inte lätt att skaffa jobb, jag hade ingen erfarenhet av att jobba som miljöingenjör.
Pär lämnade därför Sverige och åkte till Afrika. Där jobbade han med bistånd i ett år och kom tillbaka i början av 2009. Tanken var då att hitta ett jobb i Kalmar men för tre veckor sedan hamnade Pär i Göteborg.
- Jag har precis börjat jobba på Miljögiraff med miljöledningsystem och projekt i olika u-länder.

Som nybliven miljöingenjör borde man väl ha några tips på hur man är snäll mot miljön. Pär ger oss ett par kloka ord på vägen.
−    Tänk efter själv och följ ditt hjärta. Mitt tips är att inte vara så trygghetsälskande.

Text: Anne-Lie Karl

Läs även: Här blir du framtidens miljövetare

Läs även: Grön flagg till allt fler skolor

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy