Annons
Annons
Miljö / Miljö / Så kan u-länderna få billig förnybar el

Så kan u-länderna få billig förnybar el

Så kan u-länderna få billig förnybar el

I en ny FN-plan skissas på en lösning som gör det möjligt för människor i tredje världen att köpa förnybar el till subventionerat pris. Om världens ledare accepterar förslaget kan det lösa en stor knäckfråga inför det stora klimatmötet i Köpenhamn i december i år.

I december möts världens ledare i Köpenhamn för att enas om hur utsläppen av växthusgaser ska minska. En knäckfråga är hur u-länderna ska ha råd med de stora investeringarna som krävs för att ställa om till klimatsmart samhälle. ”Vi har lösningen”, skriver Naturskyddsföreningen och FN:s kommission för hållbar utveckling i en debattartikel i DN.

Man kallar det för en global Marshallplan, och syftar på USA:s ekonomiska bistånd till Västeuropa efter andra världskriget. Principen är att sälja förnybar el till ett garantipris till u-länderna. Skillnaden i pris ska betalas av i-länderna enligt principer i klimatkonventionen, alltså kan leverantörerna räkna hem en vinst som vore omöjlig om de skulle konkurrera med fossila energislag.

Subventionerna ska bara finnas under begränsad tid, exempelvis tio år, allteftersom förnybar el blir billigare att producera.

Förslaget presenteras i en FN-rapport, som kommer att presenteras i FN-högkvarteret den 13 oktober 2009.

Läs hela debattartikeln här.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar