Annons
Annons
Miljö / Miljö / Skypemiljardär strider för Östersjöns fisk

Skypemiljardär strider för Östersjöns fisk

Skypemiljardär strider för Östersjöns fisk

För att få ett bra ekosystem i Östersjön krävs först och främst att vi får upp torskbeståndet och för det krävs en betydligt vassare fiskepolitik än i dag.

Det menar Skypegrundaren och miljardären Niklas Zennström, som nu är i Stockholm på ett klimatmöte med företrädare för näringsliv, politiker och forskare.

Niklas Zennström fick upp ögonen för miljöhotet när han lyssnade till ett föredrag av USA:s förre vicepresident Al Gore. För att Östersjön ska ha en chans att överleva krävs därför bättre politiska ramverk än i dag. Först då kan företag, entreprenörer och investerare hitta lösningar.

I likhet med allt fler förmögna driver Niklas Zennström, tillsammans med sin hustru Catherine, en stiftelse för att driva frågor om miljö och mänskliga rättigheter. Det är därför han nu ger sig in i miljödebatten om Östersjön.

– Vi har ett sommarhus i Sörmland, men nu drar man sig för att bada. Så var det inte förr, säger Niklas Zennström till Dagens Industri.

Zennstrom Philantropies, som stiftelsen heter, kommer att försöka påverka beslutsfattare men också inleda samarbeten med mindre miljöorganisationer. Ett exempel på ett lyckat projekt är miljöorganisationen Oceanias projekt för att begränsa det illegala fisket i Medelhavet.

– Om man har tjänat pengar ska man också använda dem till något vettigt. Och om man har möjlighet till påverkan ska man utnyttja det också, säger Niklas Zennström.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy