Annons
Annons
Miljö / Miljö / Alternativa Nobelpris till klimatkämpar

Alternativa Nobelpris till klimatkämpar

David Szuzuki och René NgongoAlternativa Nobelpris till klimatkämpar

Varje år delar stiftelsen Right Livelihood ut ett så kallat alternativt Nobelpris. Priset ska gå till den som arbetar för en bättre värld. I år delar fyra pristagare på priset. Två av dem arbetar för att rädda miljön.

René Ngongo
René Ngongo

 

David Szuzuki
David Szuzuki

Biologen René Ngongo arbetar för att rädda regnskogarna i Kongo och har lyckats få politikerna med sig i kampen. Han har bland annat grundat organisationen Ocean, som bland annat planterar ut hotade växtarter. För det belönas han i år med det alternativa Nobelpriset.

Kanadensaren David Suzuki får Right Livelihoods hederpris för sitt livslånga förespråkande av forskarsamhällets sociala ansvar och för sitt omfattande bidrag till att öka medvetenheten kring riskerna med klimatförändringarna”, som det heter i motiveringen. I klartext: Forskare ska inte bara forska, de har ett ansvar för att informera samhället om konsekvenserna också.

De övriga två pristagarna är läkaren Catherine Hamlin, som prisas för sitt arbete att behandla patienter med svåra förlossningsskador, och Anlyn Ware, för sitt arbete med fredsutbildning och med att befria världen från kärnvapen.

Läs mer här.

Text: Annika Rosell

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy