Annons
Annons
Miljö / Miljö / VG för Sveriges miljöarbete

VG för Sveriges miljöarbete

VG för Sveriges miljöarbete
Sveriges arbete för en bättre miljö är framgångsrikt. I alla fall om vi får säga det själva.

Europa och övriga världen hamnar på efterkälken. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv. Nu är det mindre än 50 dagar kvar till det stora klimatmötet i Köpenhamn. Då tanken är att alla världens länder ska enas om att minska utsläppen av växthusgaser. Men många spjärnar emot. Ett splittrat Europa och stora utsläppsländer vill inte ta på sig större åtaganden.

Men det finns ett land som är bäst i klassen – gissa vilket. I en rapport från Svenskt Näringsliv beskrivs miljöutvecklingen sedan 1970-talet fram till i dag.

Det visar sig att svenska utsläpp av växthusgaser nästan har halverats samtidigt som de internationella fördubblats. Dessutom börjar försurningen i mark och vatten att dämpas, halterna av miljöfarliga ämnen som DDT och PCB att minska. Det framgår av en rapport från Svenskt Näringsliv som presenterades under seminariet och som beskriver miljöutvecklingen i Sverige under en längre period.


– Förbättringen är påtaglig. Samtidigt som produktionen ökar år efter år, så minskar miljöpåverkan på hemmaplan och uppgår idag till en femtedel jämfört med för 30-40 år sedan. I dag klarar Sverige sina miljöåtaganden och ligger långt före Europa och övriga världen, sade rapportförfattaren Richard Almgren.
Av rapporten framgår att botemedlet är mer internationellt samarbete, nya styrmedel och ett frivilligt miljöledningssystem där företag själva bestämmer målen.


Richard Almgren anser att lagstiftningen som ett medel att få bukt med miljöföroreningar har spelat ut sin roll.
– För att skapa miljönytta är det mer effektivt att titta på hur företag utvecklar sina produkter och vilka transportmedel som används.

Läs mer här.

Vinn kokbok i November

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy