Annons
Annons
Miljö / Miljö / Lågenergilampor lyser svagt i kyla

Lågenergilampor lyser svagt i kyla

VinterlyktaVinterlyktaLågenergilampor lyser svagt i kyla

Glödlamporna ska ju fasas ut och ersättas av lågenergilampor. Men lågenergilampor för utebruk fungerar sämre än sina föregångar. Det visar en undersökning gjord av  tidningen Råd & Rön.

Det börjar komma allt fler modeller av lågenergilampor och bland konsumenterna är många positiva till att byta ut sina gamla glödlampor. Men när det gäller lampor som ska lysa utomhus är lågenergilamporna fortfarande ett sämre alternativ.

När tidningen Råd & Rön i sitt senaste nummer testade sådana utomhuslampor blev resultatet knappt godkänt. Lågenergilampor tar lång tid att tändas vid minusgrader och för att nå upp till angiven effekt.

Bäst betyg fick GE:s Extra Mini 20 W, som  klarade sig bäst vid låga temperaturer. Sämst gick det för Megamans Liliput, som inte ens lyste efter tio sekunder när det var tio grader kallt.

Den som är beroende av stark och pålitlig utebelysning rekommenderas därför att i stället välja en halogenlampa. Nackdelen är att de drar mer energi än lågenergilampor. Tidningen uppmanar därför alla konsumenter att ställa krav på bättre fungerande lågenergilampor – speciellt som vi här uppe i Norden har en lång, kall och mörk vinter framför oss.

Annika Rosell

Kommentarer (1)Add Comment
Svarta lampor i norr
Statliga energidirektiv och marknadens reklam tycks helt ha glömt bort alla som bor norr om Dalälven. Där ska det vara mörkt under vinterhalvåret. Jag har mejlat de stora fabrikatörerna och bett om hjälp att hitta lågenergilampor som klarar minus 30. Inte en helt ovanlig temperatur i norr. En försäljare tipsade om ledbelysning, i övrigt var det "natta".
Kanske politiker som ger direktiv ska se upp med "mörkermän".
0
Skrivet av Kjell-Gunnar Hagersjö, oktober 17, 2011

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy