Annons
Annons
Miljö / Miljö / ”För många amatörer i klimatdebatten”

”För många amatörer i klimatdebatten”

”För många amatörer i klimatdebatten”

Professor Mojib Latif, en av experterna i FN:s klimatpanel, tycker att alltför många okunniga uttalar sig i klimatfrågan. Just nu har uppvärmningen av jordklotet tillfälligt avstannat och det kan okunniga klimatskeptiker utnyttja i debatten, menar han.

I det korta perspektivet förekommer alltid naturliga förändringar i jordens temperatur. De kan maskera trender i det långa perspektivet. Men i dag har många ett alltför kort perspektiv och det kan riskera kampen mot den globala uppvämningen, menar professor Mojib Latif i FN:s klimatpanel i en intervju i Sveriges Radio.

– Den som ska uttala sig i klimatfrågan måste ha det långa perspektivet för ögonen, säger han. Inte bara ett par år eller enstaka decennier.

Mojib Latif har varit med och tagit fram en långtidsprognos för den globala uppvärmningen som visar att jordens medeltemperatur inte kommer att stiga de närmaste åren. Och det är helt normalt, den globala uppvärmingen sker inte i en jämnt stigande kurva utan tar ”paus” lite då och då.

– Därför är det farligt om människor utan kunskap använder en sådan ”paus” som argument för att blåsa faran över, säger Mojib Latif.

Lyssna på hela inslaget här.

Läs fler klimatnyheter här.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy