Annons
Annons
Miljö / Miljö / Miljöarbete läggs på is i krisen

Miljöarbete läggs på is i krisen

Miljöarbete läggs på is i krisen

De flesta svenska storföretag vill bli bättre på miljö och minska sin klimatpåverkan. Men krisen har gjort att mycket av miljöarbetet lagts på is. I stället för att genomföra verkliga åtgärder, putsar man på fasaden. Det skriver tidningen Veckans Affärer, som har granskat hur gröna de svenska storföretagen är.

Tidningen Veckans Affärer har i ett stort miljönummer granskat hur miljö- och klimatsmarta de svenska storföretagen egentligen är. Resultatet är nedslående.

Klimat och miljö har blivit en imagefråga, som sköts av pr- och marknadsavdelningen. Företagen lägger tid och kraft på symbolåtgärder (”vi trycker årsredovisningen på miljövänligt papper”) i stället för att kritiskt granska den egna verksamheten och vara öppna för radikala förändringar.

Det kallas greenwashing, det företagen nu ägnar sig åt. Det betyder att man försöker putsa upp sin gröna image genom pr-åtgärder, i stället för att genomföra miljöeffektiva förändringar i verksamheten.

Investeringar i grön teknik får då ofta stå tillbaka för lösningar som sänker kostnaderna på kort sikt och som kan backas upp med pr-kampanjer.

Men den som lyfter blicken utanför Sveriges gränser ser att globalt får klimatfrågan allt större vikt. Globala företag som ser tillväxtmöjligheter måste investera grönt på lång sikt och till det behövs en helt ny teknologibas.

Björn Stigson är chef för World Business Council for Sustainable Developement, en global organisation för företag och företagare med fokus på hållbarhetsfrågor.

– Företag som inte ser detta riskerar att slås ut, säger han till Veckans Affärer.

En förklaring är att krisen gjorde att många företag fick lägga krutet på att försöka överleva och då hamnade miljöarbetet i skymundan. Trots att lågkonjunkturer ofta är bästa tillfället att satsa på miljön, eftersom det då kan finnas lediga resurser till lägre pris än annars.

Läs fler nyheter här.

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy

Populära artiklar