Annons
Annons
Miljö / Miljö / Byggbranschen tacklar miljön

Byggbranschen tacklar miljön

Karlström, SkanskaSkanska Forskaren

Det kostar inte mer att bygga klimatsmart

Skanskas VD Johan KarlströmSkanskas VD, Johan Karlström

Du kanske inte trodde det, men byggbranschen är en av de största miljöbovarna. Men det finns pengar att tjäna på en ändring. Skanska  och dess vd Johan Karlström (bilden) rider på trenden för grönt byggande.

Byggbranschen står för en tredjedel av all världens utsläpp av koldioxid, och är därmed en av de stora miljöbovarna. Och svenska byggföretag är inte på något sätt bättre än andra. I en intervju för Handelsbankens kundtidning KapitalMarknaden, medger vd Johan Karlström att Sverige ligger långt efter USA när det gäller att bygga enligt miljömässiga principer.

– Där begär nästan alla kunder att byggnaden ska bli miljöcertfierad, eftersom deras framtida hyresgäster kräver det. Insikten om vilket ansvar vi människor har när det gäller klimatet har ändrat hela bilbranschen. Det här är ingen fluga, säger han.

Och så finns det en fördel till: Skanska bättre betalt för miljöcertifierat bygge – och över en livscykel är det inte dyrare att bygga klimatsmart. Det finns alltså pengar att tjäna./LG

Kommentarer (0)Add Comment

Skriv kommentar
mindre | större

security code
Skriv bokstäverna ovan i textrutan nedanför


busy